Home

Nieuws

Suikerprijzen omlaag, zuivel trekt weer aan

Rome – Voedselprijzen zijn in maart verder gedaald en liggen nu op het laagste niveau sinds juni 2010.

In maart daalde met name de suikerprijs hard door verbeterde oogstvooruitzichten in vooral Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker. De zuivelprijs steeg voor de tweede maand op rij na elf maanden achter elkaar gedaald te zijn. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex.
De FAO is de Wereldvoedselorganisatie van de VN. De voedselprijsindex daalde 1,5 procent ten opzichte van februari. De suikerprijs daalde 9 procent, niet alleen vanwege optimistische oogstramingen maar ook omdat de Braziliaanse munt in waarde is gedaald. Een zwakke 'real' betekent dat Braziliaanse suiker voor buitenlanders plots wat goedkoper en dus aantrekkelijker wordt. De zuivelprijs trok 1,7 procent aan, ondanks prijsdruk op kaas, omdat in Oceanië door droogte maar ook in Europa minder zuivel voor export beschikbaar was.
De prijsindex voor granen daalde licht. Graan is het belangrijkste element van de FAO voedselprijsindex. FAO-analist Abdolreza Abbassian verwacht verdere druk nu de FAO ook hun schattingen van de graanvoorraad heeft verhoogd. Een lagere graanprijs leidt ook tot aanhoudende druk op de vleesprijs, omdat voor veehouders veevoer een belangrijke kostenpost is.
De index voor vleesprijzen daalde in maart 1 procent. Waar rundvleesprijzen ongeveer gelijk bleven, ontstond druk op zowel de prijs van varkensvlees als pluimveevlees. In een aantal Aziatische landen is de productie sterk gegroeid terwijl Rusland vanwege een importstop deels van de markt is. De prijsindex voor plantaardige oliën daalde enkele procenten. De daling komt op het conto van soja-olie en palmolie. De prijzen van deze producten staan onder druk sinds de prijs van ruwe olie daalt. Soja-olie en palmolie worden vaak in biodiesel verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.