Home

Nieuws 1 reactie

'Strenge voorschriften vergunning geitenhouderij Ambt Delden'

Den Haag - De Raad van State heeft vanmorgen bij een zitting over de vesting van een geitenhouderij in het Overijsselse Ambt Delden geconstateerd dat aan de verleende vergunning strenge voorschriften voor de bescherming van de gezondheid van omwonenden verbonden zijn.

De zaak was aangespannen door omwonenden van de geitenhouderij omdat ze vrezen voor hun gezondheid en bang zijn voor stankoverlast. Ook stelt de Raad ter zitting dat er de laatste jaren steeds meer voorzorgsmaatregelen genomen worden, zoals inentingen, om de verspreiding van Q-koorts te voorkomen.
Gedeputeerden Staten van Overijssel hadden eind 2014 een vergunning verleend aan het bedrijf Optiveco voor een stal met ruim 5.600 geiten aan de Rapperdsweg in Ambt Delden.
Tijdens de zitting maakten omwonenden duidelijk dat ze er geen vertrouwen in hebben voldoende beschermd te zijn omdat niet bekend is over welke afstand de bacteriën die Q-koorts veroorzaken door de lucht verspreid worden. Als reactie hierop zegt de Raad van State dat daarover inderdaad nog onvoldoende wetenschappelijke kennis is. Toch concludeert de Raad van State dat in de vergunning van Optiveco door de gemeente Hof van Twente, waar Ambt Delden onder valt, strenge voorzorgsmaatregelen opgenomen.
Over circa zes weken volgt de uitspraak.

Eén reactie

  • Burnetti

    Benieuwd hoe deze bovenwettelijke eisen door de Raad worden uitgelegd.
    Overijssel kent geen BZV-achtig systeem. Waarom is de provincie bevoegd gezag?

Of registreer je om te kunnen reageren.