Home

Nieuws 3 reacties

Sojacrisis Argentinië naar kookpunt

Buenos Aires – Argentijnse boeren hebben ruim twee keer zoveel sojabonen opgeslagen als een jaar eerder.

Daarmee lijken de akkerbouwers zich niks aan te trekken van strikte marsorders van president Cristina Fernández de Kirchner. De Argentijnse regering wil dat boeren soja exporteren zodat de regering middels een exportheffing van 35 procent miljarden kan binnenslepen. Geld dat de staat hard nodig heeft omdat het door een eerder bankroet zo goed als verstoten is van internationale kapitaalmarkten.

Volgens agrarische belangenorganisatie 'Sociedad Rural Argentina' hadden boeren eind maart 7,4 miljoen ton in zakken opgeslagen. Dat is 14 procent van de oogst in seizoen 2013/2014, en veel meer dan de 3,4 miljoen ton die in 2014 is opgetekend. Boeren zeggen dat meer soja is opgeslagen omdat de oogst groter was, maar in werkelijkheid wordt soja vaak aangehouden als verzekering tegen inflatie.

Laatste reacties

  • geen boer

    de argentijnse overheid is een economische nitwit, een Hollande (F) in het kwadraat. En ze zijn verstoken van internationaal kapitaal, met bijbehorende hyperinflatie, door grootschalige nationalisaties. Nu gaan de boeren barteren (=ruilhandel). Zo gaat dat met economische paria's die internationale afspraken aan hun laars lappen.

  • cornelis 22

    Inderdaad compleet gestoorde staat daar zoiets als war wij naar op weg zijn. (zijn al aardig gevorderd).

  • Mozes


    <em>'Soja wordt aangehouden als verzekering tegen inflatie'.</em> Er is dus geen enkel vertrouwen in de nationale munt.  

Of registreer je om te kunnen reageren.