Home

Nieuws 12 reacties

Sanering asbestdaken kost €882 miljoen

Den Haag - De verplichte sanering van asbestdaken gaat naar schatting €882 miljoen kosten.

De overheid stelt daarvoor een subsidie €75 miljoen beschikbaar. Dat staat in een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld aan de Tweede Kamer.

Mansveld heeft eerder aangekondigd dat asbestdaken per 2024 verboden zijn. Dan moeten alle asbestdaken gesaneerd zijn. In 2024 geldt al dertig jaar een verbod op de toepassing van asbest. Asbestdaken zijn dan tenminste dertig jaar oud. De kosten van de sanering komen voor het overgrote deel terecht bij de eigenaars van de stallen en schuren met asbest.

Het gevaar van asbestdaken is de verwering, waardoor vezels losraken. De vezels kunnen asbestkanker veroorzaken.

Laatste reacties

 • Eminem2010

  kost hier 400.000 euro dus als dat voor de rest ook zulk soort kosten met 
  zich meebrengen ben ik benieuwd hoeveel bedrijven dit kunnen ophoesten 
  bovenop de gewone vervaningskosten. 

 • polsbroek

  Word het niet wat overdreven Alle veestallen liggen in zowel als buiten met asbest. hoe veel ziekte gevallen zijn er tebetreuren onder de boeren?

 • varkenshouder1


  Het wordt zeker overdreven maar als het zo gevaarlijk zou zijn moet de overheid maar 882 miljoen uittrekken om te slopen. Ze hebben immers zelf vroeger toegestaan dat asbest legaal verkocht mocht worden en nu laten ze de koper het probleem oplossen.

  Heb dan ballen als overheid en zeg dan wij dragen de lasten van het saneren. Gaan ze dat niet doen dan kan ik nu al voorspellen dat meer dan 50% van de daken in 2024 niet gesaneerd is.

 • landboer


  Eminem wat voor megastal moet je wel hebben om aan dat bedrag te komen?

 • Eminem2010

  sorry landboer typ foutje is 200.000 dat is inclusief terug plaatsen nieuw dak zijn meerdere stallen van 1967 tot 1991 plus nog wat bijgebouwen. 

 • gjcamps

  banken helpen ze ook met miljarden, overheid trek hier geld voor uit, een asbestvrije leefomgeving past toch ook het duurzaamheids beleid?

 • trijnie

  Toen wij indertijd onze schuur bouwden, was het bij de overheid allang bekent dat het gevaarlijk spul was. Maar ze zwegen terwijl talloze mensen waaronder wij nietwetend met kinderen eromheen een grote schuur bouwden. Platen zagen met de cirkelzaag enz.
  En nu moet je maar zien dat je zoveel geld bij elkaar krijgt om dit te laten verwijderen.
  Het is een kwalijke zaak om zolang iets te verzwijgen waarvan bekend was dat het niet goed was om te gebruiken.

 • HarmenKlop

  Enerzijds wordt gezegd: nog driekwart van de subsidie is onbenut. Anderzijds is de subsidie die wordt aangeboden zo laag, dat er nog steeds ca. 85% zelf moet worden betaald. Als ze echt stappen willen zetten moeten ze meer ondersteuning hiervoor aanbieden. € 10 per m2 zal niet misstaan.

 • boeren

  Wat een moeilijk gedoe bij jullie in Nederland. Vorig jaar een storm gehad die de hele jongvee stal de asbestplaten er van af heeft gekregen.
  Overal en nergens lag asbest stukjes en denk je nu dat de boel opgeruimt wordt door een speciaal team, nee hoor echt niet.
  Ze doen hier niet zo moeilijk in Frankrijk over die dingen.

 • J@gertje

  Rond 1960 was al bekend dat asbest kankerverwekkend was maar de overheid deed er niets mee.
  Eterniet bleef gewoon asbest produceren en joeg talloze medewerkers bewust de dood in.
  Inmiddels ben ik drie goede kennisen (allemaal timmerlieden) aan asbestkaker verloren.

 • koestal

  De overheid heeft jaren zitten slapen,nu achter het bureau wakker geworden

 • fvdboomen1


  @ Koestal,de overheid heeft niet zitten slapen,dit is een goedkope manier om werk te creeren in economisch moeilijke tijden ,en ten koste van ondernemend NL

  grt w verdonschot 

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.