Home

Nieuws 16 reacties

Rechtszaak tegen NVWA om paardenvlees Selten

Amsterdam - Een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen. Dat is de inzet van een rechtszaak die voedselwaakhond Foodwatch vrijdag heeft aangespannen tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.

Na lang touwtrekken tussen Foodwatch en de NVWA was een deel van de producten, inclusief merknamen, in november al bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst gaat Foodwatch niet ver genoeg. Ze vindt dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden. De zaak dient komende dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Willy Selten werd dinsdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor fraude met paardenvlees. Het werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees.

Laatste reacties

 • koestal

  het waren zeker fricandellen !

 • ALAMI

  10 jaar en geen beroep meer uitoefenen.
  Firma stopzetten en verkopen door curatele.
  Met lichte straffen geeft overheid geen goed teken naar anderen in de sector!


 • Elevage

  alsof NVWA een antwoord heeft......................... Die zitten echt nergns op te letten, anders hadden ze wel eerder ingegrepen

 • zeelander

  Zet het op foodwatch
  En probeer miljoenen te claimen van nvwa
  Nvwa doet niets liever dan gezondebedrijven de nek om draaien
  Zonder te kijken naar de mensen die daardoor op straat komen te staan
  Zelf zorgen ze door paniek te zaaien en roepen hoe belangrijk ze zijnp
  Dat ze hun goud gerande baantje behouden

 • koestal

  Selten is al weer in Frankrijk aan de slag,niets weerhoudt hem van deze praktijken !

 • drikhend

  Selten is geen heilig man . Maar of dat er wel of geen paardenvlees in zijn producten zat is niet het belangrijkste . Dat vind ik er van . Maar waar ik mij veel meer over erger is de vraag hoe kan hij zoveel geslachte paarden aanvoeren zonder dat de NVWA dit merkt . En de herkomst dus niet bekent is , En waar zijn ze geslacht en mochten deze paarden wel geslacht worden in verband met resten van medicijnen .Er zijn waarschijnlijk meedere partijen bij betrokken en zeer waarschijnlijk is de volksgezondheid  in gevaar gebracht . Want paarden met een vals paspoort kunnen veel residuenen bevatten van verboden stoffen . Ik denk dat naast Selten ook mensen van de toezichthouder in het strafbankje hadden moeten zitten . Want als het over zoveel tonnen vlees gaat als men terug heeft willen halen uit de markt dan hebben deze mensen allang zitten slapen . Overings dat terug roepen is natuurlijk ook voor oog van kerk volk . Want vlees van jaar terug is al lang geconsumeerd  . Mijn indruk is dat door log NVWA er meer een uurtje factuurtje orgaan is onstaan . Want uiteindelijk is het bedrijf zelf verantwoordelijk voor wat het aflevert .En daarom zal in dit en in andere gevallen falend toezicht niet genoemd of gestraft worden.

 • koestal

  Het paardevlees moet toch ergens naar toe,er waren in die tijd teveel paarden ,door de recessie kwamen veel paarden bij de slager terecht .

 • alco1

  Als alle houten schommel paarden maar geen hobby paarden waren geworden, was er geen overtollig paardenvlees aangeboden.

 • aarthamstra1

  Hoe is het mogelijk dat de  curators dit vlees weer in de markt aanbieden.

 • JanWillemNatuur

  Ik vraag me af of iemand met drie jaar gevangenisstraf gestraft moet worden die paardenvlees heeft gemengd met rundvlees. Ik ga er even van uit dat het paardenvlees evenals het rundvlees in orde was. Is het echt zo erg dat iemand paardenvlees eet, terwijl hij denkt dat hij alleen rundvlees eet? Ik vind het niet in orde dat Selten dit heeft gedaan, laat dat duidelijk zijn, maar zo'n straf... Is hij soms een misdadiger? Dat gaat mij echt te ver. Er is ook een grootgrutter die speltmeel verkoopt, maar bij nadere bestudering blijkt dat slechts 10% speltmeel gemengd is met 90% tarwemeel. Het is m.i niet in orde, maar deze grootgrutter gaat echt niet de bak in....

 • aarthamstra1

  Precies Janwillemnatuur lees deverpakingen maar eens van FC hoe ze je bedonderen, als je vergeet de kleine woordjes met een vergroot glas te lezen,

 • alco1

  Bedonderen!!!. Het is simpelweg de manier hoe je het leert op school en volgens @Gerjan moeten wij daar weer naar toe.

 • info36


  JanWillemNatuur heeft helemaal gelijk. Dit slaat helemaal nergens op.

  Het vlees was gewoon goed, niemand heeft er last van gehad. Deze straf is zeer schandalig en staat niet in verhouding en gaat tegen elk rechtsgevoel in. Die zware criminelen van de bankenfraude, wat ging om miljarden gaan wel vrijuit. Evenals gewelds en drugscriminelen die lichter gestyraft worden als deze man. Hij is niet onschuldig maar wordt onnodig zwaar gestraft.

 • joannes

  Willy Selten is zo hard aangepakt omdat de bereidemaaltijd producenten compleet van de vleeshandel afhankelijk zijn voor het ingredient vlees. Die producenten waren voor een deel in handen van multinationals die weer hun invloed gebruikt hebben om verzekerd te zijn van de juiste regels in deze handel. En hoe verzeker je regels? Door ze met naam en toenaam te noemen en maar ook door overtreders aan de schandpaal te binden.  

 • drikhend

  Ik weet niet wat van velen van u uw beroep is . Maar als u veehouder of andere voedsel producent bent . Moet er naar mijn mening tog kritisch gekeken worden naar handelen van Selten en gedrag van NVWA . U als boer kan geen paard leveren en als rund betaald krijgen . Is uw rund niet traceerbaar door geen oormerken of papieren of niet IKB waardig gaat het rechtstreeks naar Rendac en u beurt niets . Heeft u niet goed aan of afgemeld krijgt u een boete en fikse korting op eventueel te beuren premies of toeslagen . U mag niet spuiten met niet toegelaten middelen enz. En dan kunt u allen als voedsel producent het goed vinden dat Selten paardenvlees verwerkt zonder dat de NVWA dit weet, ziet,of merkt . Dit is dus vlees van onbekende herkomst en moet dan ook naar Rendac net als dat een veehouder een ongemerkt dier aanvoerd . Door achter een bedrijf gaan te staan wat in fijte spul van onbekende herkomst verwekt haalt men zijn eigen producten onderuit . U heeft als goed is een herleidbaar goed en veillig pruduct en Selten moet eerts maar eens bewijzen dat hij een veillig product heeft verwerkt . Zaag niet de poten onder uw eigenbestaan weg door een ander de hand boven het hoofd te houden voor iets waar u als boer bij kleine overtreding al zwaarder gestraft zou worden .

 • jan10


  Om hoeveel paarden ging het eigelijk, dit heb ik n.l. gemist?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.