Home

Nieuws 2 reacties

Rechter stopt gaswinning Loppersum voorlopig

Den Haag - De door aardbevingen geteisterde inwoners van Loppersum kunnen opgelucht ademhalen: de Raad van State heeft de gaswinning in en rond de Groningse plaats voorlopig stopgezet. Later dit jaar volgt een definitieve uitspraak.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging noemde de uitspraak  "een heel positief signaal. De rechter erkent dat hier in Groningen iets goed mis is. Wat we wel jammer vinden is dat het stopzetten van de winning bij Loppersum gebonden is aan mitsen en maren.'' De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de gaswinning in en rond Loppersum mag worden hervat als er elders niet meer genoeg gas uit de grond kan worden gehaald om tekorten te voorkomen.

Die zogeheten leveringszekerheid was dan ook mede de reden dat niet meteen de gaswinning in de hele provincie Groningen voorlopig is stopgezet, zoals de eisers hadden gevraagd. De zaak was aangespannen door onder meer de Stichting Vrienden van Groningen Centraal en enkele fracties van Provinciale Staten van Groningen. De voorlopige stopzetting heeft betrekking op de 'meest risicovolle gebieden' voor aardbevingen.

De voorlopige uitspraak van dinsdag is gedaan in afwachting van de definitieve uitspraak van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State later dit jaar. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) is volgens de voorzieningenrechter nader onderzoek nodig. De bewindsman zei dinsdag dat hij de voorlopige uitspraak eerst wil bestuderen voordat hij met een reactie komt.

Laatste reacties

  • koestal

    Het ging Kamp om het geld om de staatsbegroting sluitend te houden over de rug van de Groningers,laat ie maar  gas gaan boren in Den Haag

  • koestal

    Ze doen in Nederland ook al hun best om de melkkproductie te verkleinen,daar halen ze de Raad van State nog niet bij ,die levert ook geld op ,maar daar zijn ze weer niet blij mee. Ze verkopen liever gas dan kaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.