Home

Nieuws

'Provincies moeten leren loslaten'

Lunteren - Het zal voor provincies nog wennen worden om de verantwoordelijkheid bij agrarische collectieven – samenwerkingen van agrarische natuurverenigingen - los te laten als het gaat om natuurbeheer.

Dat verwacht Gerard Beukema, algemeen directeur van het Interprovinciaal Overleg van en voor Provincies (IPO). Hij zei dit vandaag tijdens de Landelijke Dag voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in Lunteren.

Beukema zei dit in een debat met Alex Datema, melkveehouder en deelnemer aan een collectief in Groningen. Volgens de IPO-voorman geven provincies al veel ruimte aan agrarische collectieven en is de situatie nu al veel beter dan voorheen. Beukema: "Het was toen veel bureaucratischer geregeld."
Volgens Datema stelt Beukema de huidige praktijk te gunstig voor. Provincies zijn volgens hem nog steeds veel te veel op details gericht. Datema: "Ik vind dat provincies veel meer naar het totaalplaatje moeten kijken en niet naar details. Het is maar moeilijk om uit oude patronen te komen, merk ik."
Wat Datema tegenvalt, is dat er nog een grote groep is die niets weet van de systeemwijziging binnen agrarisch natuurbeheer. Toch stelt hij voor daar nu niet te veel tijd in te steken. Het beste is volgens de Groningse melkveehouder dat collectieven beginnen met het indienen van conceptgebiedsaanvragen voor agrarisch natuur- en waterbeheer bij de provincies. "Ik hoop dat de provincies dan werkelijk zullen laten zien dat de verantwoordelijkheid bij de collectieven is komen te liggen en niet in de details duiken." Gerard Beukema verwacht dat dat wel goed zal gaan. De opmerking van de IPO-voorman dat provincies wel moeten leren loslaten brengt wel een nuance aan in zijn verwacht dat alle provincies er goed mee om zullen gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.