Home

Nieuws 22 reacties

Plasterk wil greep doen in landbouwkas

Den Haag – De verdeling van de Europese landbouwgelden ligt tot 2020 vast. Tot die tijd kan er geen geld uit worden gehaald voor de versterking van de steden, zoals minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag suggereerde in dagblad Trouw.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), partijgenoot van PvdA'er Plasterk, reageerde woensdag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer op de uitspraken van haar collega, daartoe uitgedaagd door CDA'er Jaco Geurts. Volgens Geurts was met de uitspraken van Plasterk een verandering van het kabinetsbeleid ingezet.

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat noemde het idee van Plasterk bizar. "Het kabinet heeft zich vastgelegd om het geld van Europees landbouwbeleid, dat loopt tot 2020, voor de agrarische sector in te zetten", aldus Maat, die Plasterk suggereerde aanspraak te maken op de €350 miljard aan cohesiefondsen die de Europese Commissie beschikbaar heeft.

Dijksma relativeerde de opmerking van Plasterk. "De budgetten tot 202 liggen vast." Zij vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken een heel genuanceerd verhaal houdt over het belang van steden als economische motoren in Nederland. Plasterk zegt dat het wat hem betreft niet gaat om een tegenstelling tussen stad en platteland: "Wat in het belang is van de stad is in het belang van heel Nederland. Per slot van rekening gaat het om een sterke duurzame economie." In dat kader suggereert hij dat voor de financiering van zijn idee de Europese landbouwfondsen kunnen worden aangesproken.

SGP'ers Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop hebben Kamervragen gesteld over de opmerkingen van Plasterk. De landbouwkas is geen snoeppot voor de Randstad, zegt Elbert Dijkgraaf, die er aan toevoegt dat de opmerkingen van Plasterk getuigen van Randstedelijke arrogantie die geen recht doet aan de historie en ook niet aan het belang van de agrarische sector voor Nederland.

Laatste reacties

 • ...............

  Zo heeft ie wel weer alle aandacht en daar is het zulke lui meestal om te doen.

 • agratax2

  De wens van Plasterk om landbouw / plattelands geld te gebruiken voor Stads en industrie ontwikkeling toont aan dat de urbanisatie en de industrie net als delandbouw niet de gewenste vruchten kunnen plukken van de Vrije Wereld Handel. De landbouw wisten we, die kon niet produceren tegen de lage prijzen van de Branziliaanse landbouw en nu blijkt ook de industrie vast te lopen op de lage Aziatische prijzen. Deze zaken waren te voorspellen als men even zijn rekenles van de lagere school terug had gehaald en minder had geluisterd naar de Handelaren. 

 • somporn

  Nederland houdt op bij de grens van de randstad,alles wat er buiten valt is bijzaak en zijn domme boeren!!!!
  Aldus Plasterk.

 • martinklem

  PVDA Exit!!!!

 • info36


  Alweer een visieloze flapdrol in de regering.

 • zeelander


  Je kan makkelijker een hond leren om niet van een berg worst te eten
  Als een PVDA minister om niet uit de landbouw kas te graaien
  Zoals mijn oma al eens zei
  Die pvda mannen en vrouwen
  Doen allemaal links lullen en rects vullen

 • Elevage

  het is weer te verbazingwekkend voor woorden. Volgens mij zegt het woord landbouw genoeg, maar dat weet Pasterk nog niet

 • abtje


  Deze meneer heeft al zoveel geprobeert en heeft echter nog steeds nooit niets bereikt. De ene mislukking na de andere, de superprovincies zijn nog niet weer ingevroren of deze aandachtsgeile man heeft alweer een nieuw orakel uitgepoept.

 • jan1953

  weer zo'n pvda er die helemaal geen verstand heeft van landbouw die menen dat het eten zo op tafel komt denk terug aan 1940 1945

 • tikka


  Na 2020 kon er toch wel eens behoorlijk wat landbouwgeld richting de steden gaan.

 • koestal

  Het is weer Pikken van de Anderen ,er gaat  voor milliarden aan drugsgebruik in de grote steden om ,daar hebben ze wel geld voor !

 • Sjarlie

  Dat ie met zijn Jatten van ons geld afblijft, den Urk.

 • PIETER123

  Eerste al een greep door de natuurorganisaties terwijl het EU geld alleen voor boeren is.Blijkbaar kent de SGP wel de historie want immers het is een compensatie door dat de politieke keuze is gemaakt dat er tegen wereldmarkt prijzen boeren nu een inkomen moeten halen.Als melk enz. de zelfde inflatie had als de gulden dan heeft de consument anno 2015  goedkoop voedsel als de grootgrutters nu ook eens de inkoopsprijzen zouden vermelden dan werd hun winst marge ook zichtbaar.Is dan ook middeleeuws denken immers boeren wonen buiten de stad waren minderwaardig en moeten maar de luxe van de stad betalen.PvdA heeft dan ook een doelstelling om alle landbouwgrond te nationaliseren.Maak boeren arm met belastingen en graaien in hun potjes is propaganda voor stedelingen.Alleen het is de kip met de gouden eieren plukken en hard werkende Nederlanders hun beloofde compensatie voor de lage prijzen uit de mond stoten.
  Zijn wel de mensen die er voor zorgen dat het nationale handels positief is.
  Blijkbaar kan iemand ongestraft zonder kennis van de geschiedenis en zaken propaganda voeren over de rug van boeren.Geeft net als mensen in Groningen veel vertrouwen in politiek voor de toekomst.

 • boonman01

  PVDA is partij van de afpak

 • Marco22

  Hoeveel geld gaat er nu al naar het stedelijk gebied?   Heel erg veel . Laat de pvdrandstad eerst zien om met geld te kunnen om gaan. Het is nooit genoeg. Iedereen gratis geld behalve voor diegene die het op moeten brengen.
  Pvda het houd niet op vanzelf.

 • koestal

  De politiek doet niks anders dan bankdirecteuren en dikbetaalde CEO,s van woningcorparaties beschermen

 • koestal

  Belasting op drugs invoeren,dan weet de politiek  ineens niet hoe dat moet

 • agro1


  er is geen wereldvoedselvraagstuk, nu toegegeven door plassterk, ja, 2 ssen!! het wordt tijd, dat de opbrengsten flink dalen. flevo geeft het goede voorbeeld. doorgaan, vooral doorgaan. eerst de boer kaal en dan het land. wat natuur genoemd wordt heeft intrinsieke en economische waade en gezien de enorme voedselvoorraden, welke tegen dumpprijzen weggewerkt worden, is productie totaal overbodig, mooi zo!!!!

 • Wim Claessens


  En straks alles gaan importeren uit china? Volgens mij gaat alle landbouwgeld al naar de steden, de mensen profiteren van de goedkope voeselprijzen en kopen daarvan hun 2 de auto, luxe artikelen en verrre vakanties.

 • alco1

  De landbouw in het verdom hoekje zetten, is de kip met de gouden eieren slachten.

 • Mozes

  Wat ben ik blij met de EU met daarin een sterk Duitsland en Frankrijk. Zij zorgen ervoor dat wij boeren beschermt worden tegen Nederlandse Randstadpolitici. 

 • koestal

  De Haagse Roverheid zoekt oplossingen voor hun probleem,gewoon de tering naar de nering zetten,kennen ze niet

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.