AlgemeenNieuws

Plasterk wil greep doen in landbouwkas

Den Haag – De verdeling van de Europese landbouwgelden ligt tot 2020 vast. Tot die tijd kan er geen geld uit worden gehaald voor de versterking van de steden, zoals minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag suggereerde in dagblad Trouw.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken), partijgenoot van PvdA’er Plasterk, reageerde woensdag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer op de uitspraken van haar collega, daartoe uitgedaagd door CDA’er Jaco Geurts. Volgens Geurts was met de uitspraken van Plasterk een verandering van het kabinetsbeleid ingezet.

Voorzitter van LTO Nederland Albert Jan Maat noemde het idee van Plasterk bizar. “Het kabinet heeft zich vastgelegd om het geld van Europees landbouwbeleid, dat loopt tot 2020, voor de agrarische sector in te zetten”, aldus Maat, die Plasterk suggereerde aanspraak te maken op de €350 miljard aan cohesiefondsen die de Europese Commissie beschikbaar heeft.

Dijksma relativeerde de opmerking van Plasterk. “De budgetten tot 202 liggen vast.” Zij vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken een heel genuanceerd verhaal houdt over het belang van steden als economische motoren in Nederland. Plasterk zegt dat het wat hem betreft niet gaat om een tegenstelling tussen stad en platteland: “Wat in het belang is van de stad is in het belang van heel Nederland. Per slot van rekening gaat het om een sterke duurzame economie.” In dat kader suggereert hij dat voor de financiering van zijn idee de Europese landbouwfondsen kunnen worden aangesproken.

SGP’ers Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop hebben Kamervragen gesteld over de opmerkingen van Plasterk. De landbouwkas is geen snoeppot voor de Randstad, zegt Elbert Dijkgraaf, die er aan toevoegt dat de opmerkingen van Plasterk getuigen van Randstedelijke arrogantie die geen recht doet aan de historie en ook niet aan het belang van de agrarische sector voor Nederland.

Beheer
WP Admin