Home

Nieuws 1 reactie

Per consument gaat 150 kilo eten verloren in keten

Den Haag - Per consument wordt in Nederland tussen de 109 en 162 kilo voedsel verspild.

Ongeveer 50 kilo daarvan verdwijnt in de groene bak bij de consument, de rest gaat verloren in de keten van de producent naar de consument.

Dat meldt staatssecretaris van Economische Zaken (Sharon Dijksma) naar aanleiding van de Monitor Voedselverspilling.

Dijksma meldt dat er in de jaren 2009 tot en met 2013 niet veel veranderd is in de hoeveelheid verspild voedsel. In 2013 lag het niveau van voedselverspilling tussen 1,83 en 2,71 miljoen ton. Een deel van de verspilde levensmiddelen is in de loop van de tijd wel meer tot waarde gebracht. Ook de rol van de voedselbanken is toegenomen van 8 naar 20 kiloton.

Doordat bedrijven de verspilling beter in de gaten houden, zullen de cijfers in de toekomst preciezer worden, voorspelt de staatssecretaris.

In reactie op een nota van Kamerlid Carla Dik-Faber zegt Dijksma dat ze samen met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) in Europees verband aandringt op een monitoring van de voedselverspilling. Het kabinet zal in reactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over het voedselbeleid later dit jaar dieper ingaan op het tegengaan van voedselverspilling.

Eén reactie

  • veldzicht

    En als de consument die kromme komkommer of die appel met een spikkeltje niet wil kopen dan houdt het op, daar kan zelfs Charon Dijksma niets aan veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.