Home

Nieuws

Onderzoek naar fraude met kalkoenvlees

Den Haag - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt of er op grotere schaal gefraudeerd wordt met kalkoenvlees, dat als lamsvlees wordt verkocht.

Dat meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer.

Schippers informeert de Kamer naar aanleiding van vragen die rezen na een uitzending van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde, dat aantoonde dat producten die als lamsvlees waren verkocht, in werkelijkheid kalkoenvlees betroffen.

Bedrijven die zich schuldig maken aan dit soort fraude kunnen rekenen op een bestuurlijke boete van de NVWA. De Tweede Kamer heeft vorige week besloten dat de bestuurlijke boetes voor dit soort overtredingen fors omhoog gaan.

De NVWA heeft in 2014 op basis van een melding van een consument vastgesteld dat bij een slager kalkoenvlees als lamsvlees is verkocht. Vorige maand trof de NVWA een soortgelijke overtreding aan bij een andere slager. Tegen de betrokken slagers zijn maatregelen genomen. Naar aanleiding van deze constateringen heeft de NVWA een breder onderzoek ingesteld om na te gaan of het gaat om incidenten, of een breder fenomeen dat door meer slagers structureel wordt toegepast.

De inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onderzoekt of tegen de overtredingen strafrechtelijke stappen moeten worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.