Home

Nieuws

'Nog deze maand convenant Diergezondheidsfonds'

Den Haag – Het convenant Diergezondheidsfonds wordt naar verwachting nog deze maand gesloten. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Het convenant Diergezondheidsfonds is de opvolger van het Diergezondheidsfonds dat eerder onder de productschappen viel.

"De afspraken met de sectoren over de financiering van kosten ter wering en bestrijding van dierziekten zijn gemaakt", aldus Dijksma. De afspraken zijn omgezet in een convenantstekst die nu voor ligt bij de betrokken sectoren. De verwachting is dat het convenant in de loop van deze maand ondertekend kan worden.

Met het convenant wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en sectoren voor de preventie en bestrijding van dierziekten onderstreept. "Het borgt een goede samenwerking tussen overheid en sectoren in het kader van preventie en bestrijding dierziekten en zorgt voor draagvlak voor dierziektemaatregelen en financiering daarvan door de sectoren", aldus Dijksma.

Namens de veehouderijsectoren nemen ZuivelNL, de stichting Brancheorganisatie Kalversector, de Stichting Avined, de Producentenorganisatie Varkenshouders, de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, de vakgroep Melkgeitenhouderij van LTO Nederland, de vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland en het platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders deel aan het convenant.

In het convenant wordt de financiering van dierziektenbestrijding en dierziektepreventie op vergelijkbare manier geregeld als bij het Diergezondheidsfonds. Een deel van de kosten wordt door de EU betaald, waarna de overige kosten worden verdeeld tussen het Nederlandse ministerie en de sector.
Nederland is naast België, Duitsland en Litouwen een van de weinige landen waar de sector zelf mee betaalt aan dierziektebestrijding.  Het kabinet wil dit niet veranderen omdat ze vindt dat veehouderij per definitie het risico met zich mee brengt op dierziekten. Het kabinet vindt dat de kosten die de overheid maakt vanwege de bestrijding van dierziekten, waar mogelijk gedragen dienen te worden door de desbetreffende veehouderijsector en het bijbehorende landbouwbedrijfsleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.