Home

Nieuws

Nieuwe paardenvleesaffaire

Den Haag - Een bedrijf in Noord-Limburg wordt verdacht van het vervalsen van paardenpaspoorten waardoor paarden die niet geschikt waren voor menselijke consumptie toch voor dat doel konden worden verkocht.

Dat meldde het Openbaar Ministerie zaterdag. De verdenking komt voort uit een grote Europese actie gericht op illegale handel in paardenvlees.
De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het bedrijf doorzocht en beslag gelegd op administratie, een woning, voertuigen en bankrekeningen. De instantie ging daarnaast op verzoek van de Franse autoriteiten ook binnen in vijftien panden verspreid over het land wegens het 'omkatten' van paardenvlees. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden.
Het optreden maakt deel uit van een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees in diverse Europese landen, waarbij 26 personen zijn opgepakt. Volgens Eurojust, een samenwerkingsverband van openbaar ministeries in de EU, zijn bij de operatie in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Groot-Brittannië tientallen huiszoekingen verricht. In totaal is 37.000 euro contant geld in beslag genomen.
Meer dan tweehonderd paarden zullen door dierenartsen worden onderzocht. De Franse autoriteiten schatten dat alleen al tussen 2010 en 2013 zo'n 4.700 paarden die niet geschikt waren voor consumptie, in de menselijke voedselketen terecht zijn gekomen. Fraudeurs werkten met vervalste documenten. Eurojust heeft geholpen bij het opzetten van een gezamenlijk Frans-Belgisch-Brits onderzoeksteam.

Of registreer je om te kunnen reageren.