Home

Nieuws 5 reacties

Nieuwe geboortegolf muizen verwacht

Leeuwarden - Alle signalen wijzen erop dat de muizenplaag in Friesland ook dit jaar schade zal veroorzaken.

Er is een nieuwe geboortegolf van muizen op komst. Provincie Friesland raadt boeren aan direct na de eerste snede maatregelen te treffen om de schade te beperken.

Het aantal muizen in het kerngebied van de muizenplaag is drastisch gedaald. Aan de randen van het getroffen gebied is echter nog steeds sprake van groei van de populatie. Uit onderzoek blijkt dat de eerste muizen al jongen hebben. Ecologen verwachten vanaf half april een nieuwe geboortegolf.

Altenburg & Wymenga doet in opdracht van de provincie Friesland onderzoek naar het ontstaan en verloop van de muizenplaag en de werking van de verschillende bestrijdingsmethoden. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat het bevloeien van land met water een geschikte manier is om muizen op perceelsniveau te doden en te bestrijden. Intensieve beweiding en inzaai met andere gewassen lijkt eveneens effectief. Een combinatie van maatregelen werkt waarschijnlijk het best om muizenschade te voorkomen. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

Via een nieuwsbrief van de provincie worden boeren met muizenschade op de hoogte gebracht van de voorlopige onderzoeksresultaten. Aan de hand daarvan kunnen zij bepalen welke methode geschikt is op hun bedrijf en welke methode zij per perceel toe kunnen en willen passen. Boeren kunnen de maatregelen het beste uitvoeren direct na de eerste snede, zo meldt de provincie. Het aantal muizen bevindt zich dan op het laagste niveau.

Laatste reacties

 • Weerkundige

  . Intensieve beweiding  koeien  naar buiten dan vertappen die muisen wel als maar ei van columbus ???? dan komt bij mij goed

 • PetervanKempen


  Dit probleem zijn we nog niet af..... blijkt nu dat woelmuizen gastheer zijn voor virus ziekytte turalemie die hazen ksterfte tot gevolg heeft. Erger nog, turalemie is voor mensen een gevaarlijke ziekte die over kan gaan op de mens. Twee gevallen bekend. Neem dan de derde smient in NH met H5N1 vogelgriep, ook gevaarlijk voor mensen, die vligt mee met miljoenen ganzen die straks wee terug komen bij ons op het land. dat gaat gevaren leveren. Dan nog de vossenlintworm ook voor mensen gevaarlijk,  Het niet willen beheren van Fauna , volgens de anti's, en links nederland,  gaat ons komend jaar zuur opbreken!

 • ed12345


  Peter ik ben benieuwd hoe Duitsland dit gaat aanpakken ofschoon daar de groene horde ook sterk vertegenwoordigd is.    Ik denk toch dat hier staats hulp dringend gewenst is. Financieel is het voor veel boeren een te zware kluif geworden .De staat zou de uitroeing zelf ter hand moeten nemen dan kan er een uniforme manier toegepast worden

 • japke33

  @Peter, ik weet dat je er veel verstand van hebt, en wat je hier schets, wordt natuurlijk rampzalig voor de natuur. Maar zou dit alles niet nodig zijn, om de groene clubjes in dit land de ogen eens te openen? Dat ze beseffen dat het zo niet langer kan in ons kleine landje.

 • PetervanKempen


  @ Japke, ik wil zo niet gelijk krigen maar het gaat er wel steeds meer op lijken. volgens mijn info zijn ze bij het ministerie ook ongerust en zijn dit al aan het onderzoeken. Men wil er geen publiciteit over, want is bang dat er dan een soort opstand uitbreekt. Die drie smienten met H5 N1 hebben de boel al op scherp gezet nu dit nog , met die turalemie, er liggen hier in Friesland echt overal dode hazen,  en we zijn al zo een dichtbevolkt landje! Net als bij landbouw gewassen geldt hier ook : hoe grootschaliger ( steden ) hoe groter de schade als er ziekes inkomen. Ik hou m,n hart vast als die trek ganzen terug komen dit najaar, dan gaan er meer dan een paar kippen sneuvelen denk ik. Ik zie ze nu al gakkend door wormerveer schommelen in woonwijken met vijvers , tientallen.  Het barst leytterlijk van de ganzen daar, want als ik onderweg ben in noordholland of Utrecht, dan struikel je er over, dit komt echt niet goed als die H5N1 gaan dragen. Poep op straat van die beesten is lastig , maar dit?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.