Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:1 mei 2015

Vion uit bijzonder beheer

Boxtel – Vion komt per 1 juni uit bijzonder beheer door een nieuwe werkkapitaalfinanciering van €100 miljoen die wordt verschaft door ABN Amro en NIBC Bank.

Het geld vervangt een financiering van Rabobank, ING en het Duitse DZ-Bank. Rabobank stapt dus uit Vion. Vion is nu uit bijzonder beheer en zegt voor de komende jaren een solide financiering te hebben, maar het bedrijf maakt niet bekend hoe lang de nieuwe financiering loopt en welke rente wordt betaald.

Divisie slachtbijproducten eind 2013 verkocht

Eind 2013 verkocht Vion de divisie die slachtbijproducten verwerkt en ging toen verder met een werkkapitaalfinanciering van €150 miljoen. Dit bedrag werd volgens afspraak met de bank teruggebracht tot onder €100 miljoen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf liep de bestaande financiering af en dus lijkt van een plotseling conflict met de oude financiers geen sprake. Het bedrijf zoekt nog naar een derde financier.

Herkemij wilde investeren

Oud-topman Michiel Herkemij vond dat het bedrijf meer dan €100 miljoen aan nieuw geld nodig had voor investeringen. De nieuwe voorziening lijkt daarmee nog het meest op een voortzetting van de status quo en geen oplossing voor het investeringsvraagstuk. "Dit geeft ons de financiële armslag die we nodig hebben", zegt interim CEO Tom Heidman niettemin. "Het voelt een beetje als een nieuwe en frisse start, ware het niet dat we natuurlijk al zijn begonnen."

Afscheid van huisbankier Rabobank

Het verdwijnen van Rabobank als financier is opmerkelijk. Rabobank was bij alle grote stappen van Vion als financier betrokken en zet zich internationaal in de markt als agribusinessbank. In de jaren dat Vion sterk groeide door overnames in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was toenmalig ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer lid van de Raad van Commissarissen van Rabobank, enige tijd zelfs vicevoorzitter. Boerenorganisatie ZLTO is eigenaar van Vion.

Vion heeft vertrouwen in de toekomst

"Deze financiering illustreert het vertrouwen in de toekomst van Vion Food en de door Vion Food uitgezette strategie", aldus een verklaring van het bedrijf. Speerpunt van deze strategie is een versterkte focus op verwaarding door een sterkere focus op de markt.

Laatste reacties

 • cockie


  Bij rabo zullen ze wel meer dan één glaasje drinken op de goede afloop.  Zij hadden alvast géén vertrouwen meer.

 • hstroek

  Helaas, ik denk dat Cockie gelijk heeft.
  Als de ketenaansprakelijkheid een feit is en de Polen hun loonvorderingen in gaan dienen, dan komt het volgende lijk uit de kast.

 • Tearpoal

  In de beleving van de Rabobankmedewerker is kredietbeheer niets anders dan beeindiging van de activieiten.
  Dit ondergaan inmiddels ook veel leveranciers van VION.

 • John*

  ABN en ING hebben de laatste jaren de beste vissen (leveranciers) uit de rabo vijver gevist. Wordt dit nu een misvangst?

 • Hogman1

  Die Liborrenteboete en al die particulier huizen die onder water staan doen de rabo pijn
  Veel pijn , de gevolgen zijn wat #3 weergeeft 

 • Jonas Brabant


  Vion redt zich wel, het begint er steeds meer op te lijken dat het bij de Rabo pompen of verzuipen wordt.

   

 • joannes

  Die Tom Heidman heeft zich altijd al goed gered. Hopelijk lukt het hem VION ook te redden.

 • Jan Cees Bron

  John, misschien is de ABN-bijdrage 50 miljoen nog vrij ongevaarlijk? Vion staat er niet geweldig voor maar er staan toch al gauw meer vorderingen tegenover.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.