Home

Nieuws 13 reacties

'Natuurwet zadelt burger op met extra kosten'

Den Haag - De extra kosten waarmee grondeigenaren en jachthouders te maken krijgen door de nieuwe Natuurwet kunnen oplopen tot bijna €8,6 miljoen. Meer dan een verdubbeling van de kosten waar die partijen nu mee te maken hebben. Dat blijkt uit een doorrekening die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft laten maken.

Jachthouders, grondgebruikers, jagers en wildbeheereenheden (WBE) moeten in de nieuwe wet aan allerlei nieuwe verplichtingen voldoen, zodat geborgd is dat duidelijk is wat die partijen doen in de natuur. Het gaat daarbij om de invoering van een afschotplan als nieuw onderdeel van het faunabeheerplan; de verplichting voor jachtaktehouders om zich aan te sluiten bij een WBE; WBE's krijgen de taak informatie over de uitvoering van het faunabeheerplan te verstrekken.

De staatssecretaris zegt serieuze aandacht te hebben voor de toename van de regeldruk. Ze wil daarover met de provincies in overleg.

Het onderzoeksrapport van Sira Consulting constateert ook dat de nieuwe wet heel ingewikkeld wordt, vooral door de stapeling van verschillende regels en de verschillende interpretaties die verschillende instanties daaraan geven. Dat maakt het voor ondernemers lastig om aan de regels te voldoen. Daarbij speelt onder andere mee dat provincies en andere overheden te weinig met elkaar communiceren.

De staatssecretaris zegt samen met de provincies te willen werken aan verbetering van de kennisoverdracht.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Gewoon stoppen met jacht en beheer.
  Dat scheelt je straks niet alleen een hoop geld maar nog veel meer vrije tijd.

 • gjcamps

  j@gertje wordt stropertje?

 • agratax2

  De regels bedenkende ambtenaren willen juist dat hobby  jager zijn geweer aan de wilgen hangt en daarmee het wild vrijspel geeft. Dat betekent dat er na enkele jaren zoveel overlast is dst afschot nodig is. Eindelijk deze ambtenaar kan samen met de Hoge Heren uit de burelen in de tijd van de baas (Overheid) en op kosten van de baas (ons burgers) het afschot gaan doen. Al deze regelgeving zal leiden tot een nieuwe politieke elite die al die dingen gaat doen, die vroeger aan de Adel was toebedeeld. Zo krijgen we dankzij de Democratie een vorm van ambtelijke elite die leidt tot ambtelijke dictatuur. Helaas is deze dictatuur gegroeid uit zinnige maar vooral onzinnige regelgeving niet uit te roeien.

 • agro1


  de russen zijn er. geen schot gelost. nu worden we voor de wolven gegooid.

 • J@gertje

  @gjcamps,
  Nee j@gertje wordt geen stropertje.
  J@gertje gaat zijn aangrenzende grond naast een prachtig nat natuurgebied (waar nu al heel veel ganzen broeden) inzaaien met witte klaver en andere lekkernijen voor de ganzen.
  Hij creëert zo een soort van MCfly voor al die lieve gansjes die daar uitgebroedt worden.
  En die gansjes kunnen bij j@gertje terecht om hun buikjes lekker vol te vreten totdat ze groot genoeg zijn om zich over heel Nederland te verdelen en verder te vermenigvuldigen.
  Verder gaat j@gertje iedere vorm van schadebestrijding en beheer op zijn grond verbieden.
  En j@gertje gaat genieten van al dat mooie wild, totdat het de overheid zware financiële kopzorgen op gaat leveren.
  En daarna..... kijkt j@gertje wel weer verder. 

 • Bloemestein


  Die enkele jager die de moed nog heeft door te gaan moet straks het veld in met een advokaat en twee dragers  voor de papieren.De rest van de jagers wijkt gewoon uit naar de rest van Europa.Hoe ziek kunnen politici zijn om de beste en strengste jachtwet van Europa te vervangen door een flora en Faunawet, die het ganzen probleem heeft veroorzaakt, en nu dreigt te worden vervangen door een nog onwerkbaarder papieren monster.En dat alles alleen maar omdat er een kleine minderheid van linkse oproerkraaers continue de publiciteit weet te halen en inspeelt op valse emoties bij jan met de pet.

   

 • Bloemestein


  Ja Jagertje, je brengt me wel op een idee, weg met die houtwal en dat mooie bosje, ganzenvoer erin.

 • Bloemestein


  O ja, de kop is natuurlijk volkomen verkeerd, het is niet de burger die wordt opgezadeld met extra kosten doch de jager, grondgebruiker, Lees Agrarische ondernemer, en de schadebestrijder. Het klootjesvolk is de lachende derde, die zich met de kerst wel weer volvreet met import- of nepwild.

 • schoenmakers1

  zeer goede reactie hier op dit artikel, beter als het artikel zelf

 • J@gertje

  Vanmorgen hebben we met een aantal WBE leden, op plaatsen waar regelmatig reewild verongelukt, nieuwe reewildspiegels geplaatst.
  Tijdens de werkzaamheden kwam ik er achter dat vrijwel alle jagers binnen onze WBE het bijltje er bij neer zullen gooien als de nieuwe natuurwet binnen de huidige voorstellen wordt aangenomen.
  Vanavond ben ik met mijn jachtmaat ganzeneieren wezen prikken.
  Ik heb daar speciaal een bootje met BB motor voor aangeschaft, ik lijk wel gek!
  Waar doen we het nog voor?
  Als de jacht nog verder aan banden wordt gelegd kap ik er mee.
  Laat de overheid maar betaalde krachten in zetten en geef roeptoeters als Thieme en de hier aktieve Antie Jacht en Leo van den Bergh de verantwoording.
  Het duurt hooguit twee jaar en dan piepen ze wel anders.

 • koestal

  Ook de waterschappen worden steeds duurder voor de burger,de burger wil veel natuur,de natuurbeheerders betalen bijna niets aan waterschaplasten,de boer en de burger draaien  voor die extra  kosten op,omdat steeds meer grond een natuurbestemming krijgt en de kosten op het bordje bij anderen komen

 • koestal

  De staatssecretaris  spreekt steeds zichzelf tegen ,dat ze oog heeft voor de toenemende regeldruk  ,dat gebeurt in de landbouw ook,stapels papier ,de boer heeft steeds minder tijd voor het normale werk en dan hebben ze het in Den Haag maar over dieren welzijn ,terwijl de boer steeds meer administratie moet doen,het zijn huichelaars in Den Haag

 • J@gertje

  Koestal, politiek den Haag zit er niet voor de gewone man/vrouw.
  Ze zitten er alleen voor voor zichzelf en spelen af en toe een stukje toneel om de burger een rad voor de ogen te draaien.
  Als er een keer een minister of staatssecretaris opstaat en wel zijn nek uit wil steken (zoals Henk Bleeker) dan wordt die onderuit geschoffelt.
  In den Haag houden ze namelijk niet van korte lijntjes omdat ze geen kleur durven te bekennen.
  Nee, ze vergaderen en debateren dagen lang over één en het zelfde onderwerp maar strijken wel een vorstelijk salaris op.
  En daar mogen wij met z'n allen voor werken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.