Home

Nieuws

'Mislukte bedrijfsovernames dempen herstel'

Utrecht - De schadelijke invloed van mislukte bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf (MKB) op de Nederlandse economie is fors toegenomen. Zo is in vier jaar tijd het werkgelegenheidsverlies door mislukte overnames verdubbeld en de omzetderving en kapitaalvernietiging verviervoudigd. De meeste landbouwbedrijven vallen onder het MKB.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Kenniscentrum Innovatie & Business van Hogeschool Utrecht over de impact van bedrijfsopvolging op de Nederlandse economie. Het werkgelegenheidsverlies door mislukte bedrijfsovernames bedroeg in 2011 zo'n 55.000 voltijds arbeidsplaatsen. Vier jaar later was dit opgelopen tot bijna 123.000. De omzetderving liep op van €3,2 miljard tot €12,4 miljard. De kapitaalvernietiging steeg in die periode van €1,3 miljard tot €4,6 miljard, aldus het onderzoek.

"Door de gunstigere economie staan momenteel veel meer bedrijven te koop, met een toegenomen bedrijfskwaliteit", zegt lector Lex van Teeffelen van de Hogeschool Utrecht. "Daarnaast is de economische schade als gevolg van mislukte bedrijfsovernames aanzienlijk en ook fors toegenomen. Uitblijvende financiering, ontbrekende begeleiding en de sterk toegenomen leeftijd van de ondernemer bij verkoop vergroten de kans op uiteindelijke opheffing van een bedrijf.''

Of registreer je om te kunnen reageren.