Home

Nieuws

Minder geëxporteerd in januari

Den Haag – In januari is voor een kleine €6 miljard aan agrarische producten vanuit Nederland uitgevoerd. Dat is zo'n €400 miljoen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De agrarische import daalde €200 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De handel profiteerde van een lagere koers van de euro maar had last van lagere prijzen voor veel producten en de Russische boycot.

De exportwaarde lag voor januari ook duidelijk lager dan in 2013 maar wel honderden miljoenen euro's hoger dan in 2012 en 2011. Ten opzichte van januari 2014 daalde de exportwaarde van zuivelproducten en eieren €76 miljoen. De waarde van de export van groenten en fruit daalde ruim €60 miljoen terwijl tevens voor tientallen miljoenen euro's minder aan vlees en bloemen en planten is uitgevoerd.

Aan de importkant daalde de waarde van geïmporteerde zuivelproducten, eieren en groenten en fruit eveneens. De daling komt dus deels doordat minder wordt doorgevoerd. Tevens daalde de waarde van ingevoerde koffie. De daling van de exportwaarde volgt op een gedaalde koers van de euro, die producten uit de Eurozone relatief goedkoper maakt. Ten opzichte van januari 2014 lag de koers van de euro in 2015 14,6 procent lager.

Prijzen voor agrarische producten zijn bovendien ook gedaald. In het geval van zuivel lagen prijzen op de wereldmarkt volgens de VN in januari 35 procent lager dan een jaar eerder. Ten slotte speelt een rol dat Rusland haar grenzen heeft gesloten voor veel landbouwproducten uit landen die sancties tegen haar hebben ingesteld, waaronder de EU. Rusland was juist voor de agribusiness een belangrijke groeimarkt.

De maandelijkse cijfers fluctueren vaak en de onderliggende volumes zijn nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.