Home

Nieuws

'Meesten hebben buffer voor twee jaar'

Utrecht - Melkveebedrijven moeten een buffer hebben om twee slechte jaren te overbruggen zonder hiervoor afhankelijke te zijn van de bank of van wie dan ook. "Onze inschatting is dat het overgrote deel van de melkveebedrijven aan deze norm voldoet", zei Ruud Huirne.

De directeur Agro en Food van Rabobank Nederland zei dit op de dag dat het melkquotum is afgeschaft, waardoor de melkprijzen sterker zullen gaan schommelen.

Huirne zegt dat dit uitgangspunt niet nieuw is. "Daar werken we al langer mee bij het verstrekken van financiering is dat ook een van de aandachtsgebieden. Het is onderdeel van het financieringsbeleid, dat geldt voor alle sectoren. Er wordt hierbij gekeken of bedrijven kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld als ze voor de bedrijfsvoering veel moeten inkopen of als er veel extern vermogen in een bedrijf zit. "Bedrijven die recent geïnvesteerd hebben zijn wat kwetsbaarder. Dat zien we nu ook bijvoorbeeld bij de muizenschade. Bedrijven die recent geïnvesteerd hebben het eerlijk moeilijk. Deze bedrijven zullen we door deze externe onvoorziene factor niet laten vallen."

Of registreer je om te kunnen reageren.