Home

Nieuws

'Liever geen dan slecht biologisch akkoord'

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft liever geen akkoord dan een slecht akkoord over de Europese biologische richtlijn. Dat zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de landbouwraad die volgende week in Luxemburg wordt gehouden.

Veel Kamerleden vroegen om opheldering over de biologische richtlijn. De Europese Commissie en het Lets voorzitterschap wil graag voor de zomer met een nieuwe biologische richtlijn komen. Dijksma is tegen het huidige voorstel, maar staat hierin vrijwel alleen in Europa. "We zijn duidelijk de felste criticasters over de biologische richtlijn", aldus Dijksma. Ze wijst erop dat het wel zaak is om tactisch met het dossier om te gaan. Dijksma wil wel graag mee blijven praten over de inhoud van de richtlijn. "Dat betekent dat je soms ook je knopen moet tellen als het iets verbeterd is ten opzichte van het oorspronkelijke plan", aldus Dijksma.

Een van de onderdelen van de voorstellen is dat alle biologische boeren elk jaar gecontroleerd moeten worden. Voor Dijksma is dat onacceptabel. "De kosten voor controle en handhaving zouden enorm stijgen. We moeten bedrijven die het goed doen prikkelen om het goed te blijven doen en de risicogevallen aanspreken."

Of registreer je om te kunnen reageren.