Home

Nieuws 13 reacties

'Lage veeprijzen bedreigen landbouw'

Cardiff – De lage veeprijzen in combinatie met onzekerheid rond de nieuwe toeslagrechten dreigen ernstige gevolgen te krijgen voor de landbouw. Het is dan ook hoogst noodzakelijk dat de opbrengsten voor de boer omhoog gaan.

Die waarschuwing komt van de Farmers' Union of Wales, een gebied waar de veehouderij sterk overheerst. Voorzitter Dafydd Roberts van de sectie vee, wol en markten: "Vorig jaar gingen de veeprijzen tussen januari en juli met 15 procent omlaag. Op dit moment zijn ze al weer 5 procent lager dan een jaar geleden. Als de trend doorzet, kan dat grote invloed hebben op de toekomst van de landbouw."

Volgens Roberts is het gemiddelde boereninkomen in Wales de laatste vijf jaar met 40 procent gedaald. "Daar komt dan nog een periode van buitengewone onzekerheid door het nieuwe stelsel van toeslagrechten, met alle risico's van vertraging bij de uitbetaling, bij." Hij doet daarom een beroep op de supermarkten en andere spelers in de keten om 'zich bewust te worden van de problemen waar de boeren mee te kampen hebben'.

Laatste reacties

 • Ferm

  In Frankrijk zijn ze daarom ook tegen de TTIP, omdat dit onder anderen een halvering van de vleeveesector tot gevolg kan hebben.

 • agratax2

  Het boeren probleem alhier zal de Supermarkten niet raken, zolang er nog voldoende aanvoer van elders is tegen lage prijzen. Het is voor de boeren te hopen dat de droogte als in Californie zich over andere grote landbouw gebieden gaat verspreiden. Hoe -lullig- ook maar als de aanvoer van elders minder wordt, zal d eprijs hier stijgen en dat dat elders mensenlevens kost, is een natuurlijk gevolg van overbevolking.

 • Knipko

  De boer met de laagste kostprijs zal altijd overwinnen.

 • Fermer

  Helemaal waar @Knipko, alleen jammer dat die niet in W. Europa zal wonen.

 • koestal

  In Groot -Brittannie bepalen de supers de melkprijs,de melkveehouder  heeft er niks te vertellen.

 • W Geverink

  Idd Han#2. Het is heel erg jammer dat boeren liever dom de sterren van de hemel produceren en rekenen op rampen ver van huis voor een kosten dekkende prijs.

 • joohoo

  Niet alleen de landbouw maar de hele samenleving.

 • hervé

  dat zijn nu eenmaal de wetten van de markt. En de beste remedie tegen de lage prijs is 'de lage prijs'. de kostendekkende prijs, dat is iets dat ze uitgevonden hebben bij de bedrijfseconomische boekhoudingen. Daar trekt de markt zich niets van aan. Hier in belgië zie ik elke week bij de voorjaarsklassiekers die ganse rij tractoren met die zwarte vlaggen. Akkoord, die rode en oranje pasbrieven, die wil niemand hebben. Maar de boeren sleuren er de slechte prijzen ook bij. Ze willen allemaal blijven boeren, ze willen hun productie met 30 % uitbreiden en dan willen ze nog een goede prijs ook ! Komaan seg ! Landt toch eens weer met uw voeten op de grond

 • ed12345


  Herve' als je gegevens bekijkt daalt het aantal boeren elk jaar met behoorlijk grote aantallen .De beste garantie is waarschijnlijk productie afspraken zoals b.v. de suikerbieten en de fabriekers in de aardappelen

 • De Waard

  Als al die domme melkveehouders hier niet allemaal verdubbelt waren met aantal koeien dan hadden we nu meer dan een euro per g melk. Een dik inkomen met een normale veestapel van 60 koeien.
  Vraag maar aan een fruitteler......de helft minder aanvoer = driedubbele prijs. Meer geld voor minder werk. Nu lopen ze allemaal te rennen om in hun eentje 200 koeien te houden, en hebben net 30 cent voor de melk. lang niet kostendekkend

 • Fredrika


  @Hervé Als het alleen om de marktwerking ging, dan had u helemaal gelijk. Maar in West Europa zijn de regels zoveel strenger en daarmee de producten zoveel diervriendelijker, minder bestrijdingsmiddelen, antibiotica gebruikt dan elders, dat het produceren veel duurder is. Zou je zeggen: ga daar dan produceren waar het goedkoper kan. Maar wij willen wel diervriendelijke voeding en veilig geproduceerd, maar zijn niet bereid om hiervoor te betalen. Als we straks alleen maar producten uit het buitenland in huis hebben omdat Nederlandse producenten geen bestaanrecht meer hadden, dan moeten we maar gissen hoe de producten werkelijk gemaakt zijn. En dan knijpt iedereen een oogje dicht want het is ver weg geproduceerd en daar maken regels kennelijk voor ons niet uit, want ver van ons bed. Zullen ze daar ook rekening houden met bv. zo laag mogelijk antibioticagebruik en zo goed als het maar kan met hun dieren omgaan, denkt u?

 • joannes

  @Fredrika, helemaal mee eens! Je kan er nog op aanvullen dat de Handelsverdragen met die andere continenten allemaal gebaseerd zijn op totale handelsstromen. Dwz agrarische producten in ruil voor bv autos, mobile telefoons of zelfs service diensten in en uit bv India. Met andere woorden, andere sectoren strijken het voordeel van lager belaste export en import op terwijl de concurrentie voor de EU en speciaal NL agrarische sector toeneemt. Dat het LTO en de sector niet compleet dwars ligt en/of flinke compensatie vraagt begrijp ik niet! Het uiteindelijke gevolg is dat de agrarische sector maatschappelijk aan invloed verliest en zelfs in het verdomhoekje wordt gestuurd om Politiek geen ander onderwerpen te behandelen die Burgers direct aangaan. 

 • koestal

  Boeren worden van alle kanten bedreigd,het meest door ambtenaren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.