Home

Nieuws

Krimp in aantal bedrijven in landbouw

Den Haag - In de landbouw is het aantal bedrijven sinds 2010 afgenomen. In de afgelopen vijf jaar zijn daarentegen veel bedrijven bijgekomen in de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. Dat meldt het CBS woensdag.

De landbouw zijn 69.755 bedrijven actief, telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De sector onderwijs en industrie zijn kleiner in aantal dan de landbouw. Het aantal bedrijven neemt in de landbouw wel het snelste af. In de periode 2010 tot 2015 daalde het aantal bedrijven actief in de landbouw met 1,4 procent.

Ook het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met verhuur en handel in onroerend goed daalde met 0,5 procent.
In alle andere sectoren steeg het aantal bedrijven in de afgelopen vijf jaar. De grootste groeier is de zakelijke dienstverlening. Het aantal bedrijven in deze sector steeg met 79 procent sinds 2010.

De groei van het aantal bedrijven in de periode 2010-2015 komt geheel voor rekening van het kleinbedrijf en dan vooral door het groeiende aantal eenmanszaken. In 2014 zijn er in totaal ruim 65.000 bedrijven bijgekomen, in het eerste kwartaal van 2015 waren dat er bijna 12.000. Hiermee zijn er nu een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven in Nederland. De stijging wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door een toename van de eenmanszaken. Sinds 2010 is het aantal kleine bedrijven (1 tot 50 werkzame personen) sterk toegenomen. Het aantal bedrijven in midden- (50–250) en grootbedrijf (meer dan 250 werkzame personen) is juist afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.