Home

Nieuws 9 reacties

Jonge boeren tegen verbod middelen

Utrecht – Jonge boeren en tuinders vinden dat sectororganisaties maatschappelijk draagvlak voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moeten helpen creëren.

Dat blijkt volgens agrarische jongerenorganisatie NAJK uit een discussie die de afgelopen twee maanden  is gevoerd binnen de eigen gelederen. Uit deze discussie kwam onder andere naar voren dat jonge agrariërs geen voorstander van een verbod op middelen, in ieder geval niet binnen nu en tien jaar.
De producten spelen volgens hen een belangrijke rol bij het behoud van voedselzekerheid. De jongeren leggen de verantwoordelijkheid voor communicatie over dit onderwerp niet alleen bij deze sectororganisaties. "Onze achterban vraagt van ons een actieve rol in het vergroten van maatschappelijk draagvlak," zegt Doeko van 't Westeinde, dagelijks bestuurder bij NAJK met de portefeuille akkerbouw. "Communicatie over het onderwerp zien we als een gezamenlijk taak. Wij kunnen bijdragen aan de dialoog tussen agrarische ondernemers en consumenten. We gaan deze opdracht de komende tijd oppakken."

Laatste reacties

 • koestal

  geef ze een kans om ziekten te bestrijden,daar is iedereen bij gebaat

 • trijnie

  Maatschappelijk draagvlak?
  Ik had van jonge mensen meer wijsheid verwacht. Ook al verziekt en gehersenspoeld door deze maatschappij van het (grote) geld.

 • Wim Claessens


  @Trijnie is dit niet een beetje de pot verwijt de ketel.Je gaat alle toch ook niet alle medicijnen tegen kanker verbieden omdat er mensen zijn dat beweren dat een goed dieet voldoende is.

 • ikkethuis


  Er moet eens duidelijk uigelegd worden wat gewasbeschermingsmiddelen zijn, en wat de functie is. Veel mensen die verder van de sector staan weten dit niet, en menen dat we deze niet nodig hebben en voor ons plezier dit gebruiken.

  maar deze mensen moeten het natuurlijk wel willen horen   

 • J@gertje

  Trijnie, mag ik zo vrij zijn om te vragen welke opleiding jij hebt gevolgd?

 • ed12345


  Trijnie in de super is groente en fruit waar ook maar iets aan mankeerd zo goed als onverkoopbaar .Als ik als graanteler geen bestrijdingsmiddelen zou mogen gebruiken ,zou ik minstens 3 op 5 jaar mijn granen niet kunnen verkopen ,doordat het niet aan de veiligheidsnormen van de staat zou voldoen door aanwezige ziektes .En het is net als Wim Cleassens zegt we gooien alle medicijnen ook niet weg .In bijde gevallen moet er onderzoek blijven naar eventuele gevolgen .Ook bij de medicijnen worden er uit de roulatie gehaald als blijkt dat ze niet ongevaarlijk zijn

 • trijnie

  Beste mensen, ik kan er niet helemaal achter kijken, ik ben niet deskundig op jullie gebied. Veeel groente en aardappelen verbouw ik zelf maar niet alles. Wortelen en kool gaat slecht op mijn zure grond en dat koop ik dan meestal bio. En dat zijn prima groenten, mooie kolen, wortels zonder aaltjes en ook andere groente die ikzie liggen bij de biologische boer zien er prima uit.
  Hoe doennzij dat dan?

  Het zal voor jullie wel moeilijk zijn om nooit iets te gebruiken en het ligt er ook aan wat. Als het bv
  pyrethrum is en in de avond wordt gespoten, zal het niet zo erg zijn, maar ook hiermee spuit je de nuttige insecten dood.
  Met schimmels wordt het al moeilijker, zeker in graan en aardappelen en fruit.
  Het spijt me dat ik jullie soms teveel aanval vanuit mijn leek zijn, maar mijn afkeer van deze middelen en de grootmachten die er achter zitten zijn formidabel groot.

 • trijnie

  @jagertje, ik heb de Mavo gedaan en een medische opleiding in de zorg.  Daarnaast heb ik samen met mijn dochter een groot deel van de lagere en de middelbare tuinbouwschool gedaan.
  Heel boeiend maar niet altijd, er waren ook vakken bij die niet leuk waren.
  Op de mavo waren de vakken biologie, aardrijkskunde en scheikunde mijn favorieten.
  De talen waren een makkie.
  Het is fijn om te leren.

 • J@gertje

  Zoiets dacht ik al.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.