Home

Nieuws

Grote afschrijving Yara

Oslo – Yara schrijft $112 miljoen (€105 miljoen) af op een joint-venture in Libië.

De deelneming, Lifeco, blijft voor slechts omgerekend €16,8 miljoen in de boeken staan. Yara is voor 50 procent eigenaar van de fabriek. De overige 50 procent is in handen van de Libische staat, die het aardgas voor de productie levert. De Libische dochter valt mogelijk om belastingtechnische redenen onder de Nederlandse BV van Yara.
De fabriek staat de kustplaats Brega en een productiecapaciteit van 900.000 ton ureum en 700.000 ton ammoniak per jaar. Daarmee is de productie normaliter goed voor enkele procenten van de totale productie van Yara. Volgens het Noorse kunstmestconcern is de politieke situatie en de veiligheidssituatie in Libië snel verslechterd. Het land telt twee concurrerende regeringen en talloze militia die voortdurend slaags zijn.
De onderneming vreest dat de situatie blijft verslechteren. Eind 2013 draaide de fabriek na enige tijd stil te hebben gelegen weer op 70 procent. In 2014 werd de fabriek een periode stil gelegd nadat een militie het terrein blokkeerde. Daarna draaide de fabriek een tijd lang op halve kracht. Yara zegt de fabriek te blijven besturen om de eigendommen en werknemers te beschermen en wil de productie weer volledig oppakken wanneer de situatie dat toestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.