AlgemeenNieuws

Glyfosaat blijft beschikbaar in landbouw

Den Haag – Onkruidbestrijder glyfosaat (vooral bekend onder de merknaam Roundup) zal vooralsnog in de landbouw beschikbaar blijven.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) ziet in recente publicaties over de mogelijke kankerverwekkendheid van het middel nog geen aanleiding de toelating in de landbouw in te perken.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC), een agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie, heeft onlangs gemeld dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. De onderbouwing van die bewering is echter nog niet gepubliceerd.

Mansveld verlaat zich vooral op onderzoek in Duitsland, waar het bestrijdingsmiddel nog recent is beoordeeld. Duitsland heeft na bestudering van een groot aantal publicaties geen aanwijzingen gevonden dat glyfosaat schadelijk zou zijn voor de mens.

Het Rijksinstituut voor  Volksgezondheid en Milieu zegt dat de daar bekende onderzoeken geen aanleiding geven te veronderstellen dat door het gebruik van glyfosaat meer kanker voorkomt (bij ratten en muizen in proefopstellingen). Het IARC heeft de conclusies niet gebaseerd op proefdieronderzoek maar op kanker bij mensen die glyfosaat gebruiken. De staatssecretaris zegt de vinger aan de pols te houden.

Beheer
WP Admin