Home

Nieuws

Glencore zoekt groei met landbouw

Lausanne – Glencore wil meer overnames doen in de graanhandel.

Dat heeft topman Tony Hayward gezegd tijdens de FT Commodities Global Summit in het Zwitserse Lausanne. De overname van het Canadese graanbedrijf Viterra heeft volgens de Britse zakenman 'fantastisch' uitgepakt.
Net als het Chinese Cofco kijkt Glencore onder meer de VS, waar het bedrijf wat minder sterk is vertegenwoordigd dan bijvoorbeeld in Oost-Europa, de EU, Canada en Australië. Vorig jaar boekte Glencore met haar landbouwdivisie een winst van omgerekend €745 miljoen, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Viterra was verantwoordelijk voor een groot deel van de spectaculaire groei, aldus Hayward.
Glencore is een topexporteur van tarwe en groeit al jaren in de landbouw. Toch is de Zwitserse onderneming momenteel nog een stuk groter in de handel in olie, gas en het winnen en verkopen van metalen en mineralen. Het zijn ook de activiteiten waar de omstreden grondlegger van het bedrijf, de vorig jaar overleden Amerikaanse zakenman Marc Rich, zijn vermogen mee verdiende. Het zijn wel moeilijke markten.
De VS is de grootste exporteur van granen en een grote consument, en daarmee een cruciale markt. Het grootste deel van de markt is al vergeven maar er zijn wel middelgrote spelers als Andersons, Scoular en Lansing Trade Group. De laatste grote aankoop in Noord-Amerika werd door het Marubeni gedaan. Het Japanse handelshuis kocht in 2013 voor $3,6 miljard de laatste echt grote beschikbare speler, Gavilon.
Net als Gavilon zijn partijen als Andersons, Scoular en Lansing Trade niet zozeer grote handelaren, maar wel bedrijven met veel opslag- en overslagcapaciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.