Home

Nieuws

Gelderland wil overleg met EZ over internet in buitengebied

Arnhem – De provincie Gelderland roept minister Kamp van Economische Zaken op meer ambitie te tonen bij plannen voor internet in het buitengebied.

In Gelderland werkt de provincie met gemeenten aan de aanleg van glasvezel met hogere snelheden. Gelderland wil daarom op korte termijn met de minister in overleg.

In het buitengebied verbetert snel internet de leefbaarheid en economische ontwikkeling. De huidige gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wijst als voorbeeld op de Achterhoek: "We roepen de minister op om voor het buitengebied een hogere ambitie te hebben dan 30 Mb/s.  Het kan niet zo zijn dat je in het ene deel van de Achterhoek bijvoorbeeld wel kunt beeldbellen en het andere niet. Juist in ons land mag die tweedeling niet ontstaan."

Snel internet overal nodig

Om bijvoorbeeld zorgtoepassingen, zoals beeldbellen, voor iedereen in het buitengebied mogelijk te maken, is een hoge internetsnelheid nodig. Juist voor gemeenten vormen dit soort nieuwe toepassingen een extra argument om in glasvezel te investeren. Onderzoeken gaan uit van een benodigde snelheid van minimaal 100 Mb/s voor het jaar 2020. In de Achterhoek heeft circa een vijfde van de totale adressen geen toegang tot snel internet, lokaal loopt dat op tot  één derde van de adressen. Gelderland werkt samen met tien Achterhoekse gemeenten om witte gebieden in het buitengebied te voorzien van snel internet.
Glasvezel is geen nutsvoorziening maar wordt overgelaten aan marktpartijen. Overheden mogen alleen in de zogenoemde 'witte gebieden'  glasvezel aanleggen. Witte gebieden zijn adressen, die nu nog geen glasvezel-aansluiting of coaxkabel hebben en waar telecombedrijven ook de komende drie jaar geen plannen hebben. Uit concurrentieoverwegingen leveren bedrijven deze gegevens niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.