Home

Nieuws 1 reactie

'Geen reden bouwstop om volksgezondheid'

Den Haag - Er is op dit moment geen aanleiding om een bouwstop in te stellen voor veebedrijven, met het oog op de volksgezondheid. Dat stelt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in antwoord op vragen van GroenLinks Kamerlid Jesse Klaver.

Aanleiding voor de Kamervragen van Klaver waren berichten over onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de relatie tussen gezondheidsschade en de aanwezigheid van veehouderijen. Onderzoekers van het RIVM maakten tussentijdse resultaten bekend van een onderzoek dat in 2016 wordt afgerond.

Uit het onderzoek blijkt tot nu toe dat er niet meer mensen met longziekten als astma of COPD voorkomen in gebieden met veel veehouderij. Maar de aanwezige patiënten hebben wel meer klachten. Het is nog te vroeg om vergaande conclusies te trekken, zegt de minister.

De minister zegt dat er geen gegevens zijn die er op duiden dat grote veestallen een grotere impact hebben dan kleine stallen. Daar richt het onderzoek zich niet op. Nieuwe stallen moeten voldoen aan de geldende milieu- en ruimtelijke ordeningseisen. Provincies en gemeenten gaan over de toestemming voor de bouw van dergelijke stallen.

Eén reactie

  • Burnetti

    Link naar de tussentijdse resultaten van het onderzoek:

    <>


Of registreer je om te kunnen reageren.