AlgemeenNieuws

‘Geen alternatieven voor dierrechten’

Den Haag – Er zijn geen goede alternatieven voor dierrechten als de Nederlandse veehouderij het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo overschrijdt.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens het debat over de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid van de melkveehouderij. Meerdere fracties maken zich zorgen over het overschrijden van het fosfaatplafond door groei van de melkveehouderij. Dijksma heeft altijd duidelijk gezegd dat ze dan genoodzaakt is om dierrechten in te voeren voor de melkveehouderij. De voorbereidingen voor een wetsvoorstel die deze dierrechten regelt, zijn al geruime tijd bezig.

ChristenUnie, SGP en CDA vragen tijdens het debat aan Dijksma om te kijken naar alternatieven voor dierrechten. Dijksma zegt dat hier al naar gekeken is, maar dat er geen opties zijn. “Maatregelen via het voerspoor is een hele mooie oplossing. Ik teken er graag voor. Maar daarvoor moet de sector wel haar verantwoordelijkheid nemen en het ook echt doen”, zegt Dijksma.

Ze benadrukt dat er geen goede alternatieven zijn om de Europese normen van de nitraatrichtlijn na te leven. Het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo is onderdeel van de derogatievoorwaarden van Nederland. “Als de Europese Commissie zegt dat als we dit fosfaatplafond overschrijden, dat we dan een ring rondom de veestapel moeten leggen, moeten we dat doen. De afweging is dan heel eenvoudig, dierrechten of derogatie”, zegt Dijksma.

Kamerleden vragen via twee moties om toch op zoek te gaan naar alternatieven voor dierrechten. Gedacht wordt dan aan het voerspoor, kringloopwijzer, een fosfaatquotum, graasdiereenheden, liters per hectare of diervergunningen. Dijksma wijst dit af. Ze zegt dat alle afwegingen al zijn gemaakt, maar dat dierrechten eigenlijk als enige werkbare optie over blijft, ook al zou de staatssecretaris ze liever niet invoeren.

In mei komt het CBS met nieuwe voorlopige cijfers van de fosfaatproductie van de veestapel. Dan wordt duidelijk of het fosfaatplafond echt dichtbij is. Dijksma zal dan op verzoek van de Kamer  met een brief komen waarin de alternatieven voor dierrechten worden beschreven.

Fracties van CDA, SGP, ChristenUnie, SP, PvdA en D66 hebben zich tijdens het debat nadrukkelijk uitgesproken tegen dierrechten. Het leidt tot kostenverhoging terwijl dat geld beter aan bijvoorbeeld verduurzaming kan worden besteed.

Beheer
WP Admin