Home

Nieuws

Friese boeren krijgen lening na muizenplaag

Leeuwarden - Boeren in Friesland die zwaar zijn getroffen door de muizenplaag, kunnen bij de provincie aankloppen voor een lening om de schade aan het grasland te herstellen en extra voer bij te kopen voor het vee. De Europese Commissie (EC) heeft daarvoor toestemming gegeven, meldde de provincie vandaag.

Zo'n 750 veehouders zijn de afgelopen winter gedupeerd door de muizen, die duizenden hectares grasland kapot hebben gevreten. Veel boeren kunnen niet voor extra krediet bij hun bank aankloppen en dreigen failliet te gaan. De provincie hoopt dat met een lening te voorkomen, maar moest eerst toestemming hebben van Brussel. De EC heeft nu geconcludeerd dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun en heeft groen licht gegeven.

De provincie heeft in totaal €10 miljoen beschikbaar gesteld. Veehouders kunnen tot een bedrag van €120.000 lenen. Zij moeten wel aantonen dat ze in financiële problemen zijn geraakt door de muizenplaag.

Binnenkort moet duidelijk worden wat de totale schade is die de miljoenen diertjes hebben aangericht. Taxateurs van het Faunafonds hebben 35.000 hectare grasland aan een tweede inspectie onderworpen. Omdat het gras nu begint te groeien, kan beter worden vastgesteld in welke mate de weilanden zijn beschadigd. Landbouworganisatie LTO Friesland schatte eerder dat de muizen voor €70 miljoen schade hebben aangericht.

Door de warme zomer van vorig jaar en de zachte winter was de muizenpopulatie in Friesland geëxplodeerd. De knaagdiertjes groeven gangen en vraten de wortels op waardoor het gras afstierf. Ook veehouders in Drenthe en Groningen zijn getroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.