Home

Nieuws 12 reacties

Fosfaatplafond en dierrechten

Het Kamerdebat over de AMvB grondgebonden melkveehouderij heeft geen echte wijzigingen opgeleverd.

Dat was te verwachten. De maatregel van staatssecretaris Sharon Dijksma is een mooi staaltje politiek handwerk. Links en rechts was er kritiek, maar onvoldoende onderbouwd met Kamerzetels. Inhoudelijk is er nog van alles op aan te merken maar de besluitvorming kan verder.

Er hoefde geen water bij de wijn, maar op één punt heeft de staatssecretaris zich wel in de kaart laten kijken: de dierrechten. De AMvB zet niet echt een rem op de groei van de veestapel. De kans is daarom groot dat het fosfaatplafond, de maximaal toegestane mestproductie in Nederland, zal worden overschreden.

Invoering van dierrechten is het enige wat er dan op zit, zei Dijksma in de Kamer. En passant gaf ze de sector een sneer omdat het voerspoor te weinig oplevert. Die alternatieve methode om de mestproductie te beperken is nog onvoldoende uit de verf gekomen.

Niemand wil dierrechten, zo lijkt het tenminste. Dijksma vindt het zelf geen ideale oplossing, en ook haar eigen partij wil ze niet, net als vele andere. Grote angst is dat er dan weer veel geld gaat zitten in productierechten, net als eerder in het melkquotum. Maar de invoering van deze nieuwe vorm van quotering komt wel stapje voor stapje dichterbij.

Laatste reacties

 • Tuig

  Pluimveehouders en varkenshouders met grond hebben ook dierrechten. Dat Vind iedereen heel normaal,  waarom melkveehouders dan niet?

 • stefan123

  Precies wat #1 tuig, zegt. 
  Melkveehouders zorgen nu voor veel druk op de mestmarkt en daar zijn nu de
  varkenshouders de dupe van, de pluimveehouders hebben met moerdijk natuurlijk al een prachtige oplossing. 
  Dijksma zou er toch niet omheen kunnen om dierrechten voor melkvee verplicht te maken wanneer het fosfaatplafond overschreden word? 

 • farmer4life1

  Omdat jullie veel intensiever zijn. In het algemeen. 
  Daarnaast hebben jullie geen ruwvoer nodig. 

 • stefan123

  Alsnog als het fosfaatplafond overschreden word zou daar toch iets voor komen

 • farmer4life1

  @2 veel te kort door de bocht. Er is vaak aangegeven dat varkenshouders (deels samen met de kalverhouderij) het mest probleem veroorzaken. Doordat zij niet aansturen op mestverwerking. Zoals de pluimveesector wel heeft gedaan. Hier betalen jullie de rekening van. Wel erg, vind ik. Maar het was te verwachten. Als je kijkt hoe intensief de varkens sector is. Je moet niet vergeten dat de melkveehouders het meeste grond in gebruik hebben. 

 • boerkebrabant

  we moeten elkaar niet altijd de schuld  geven, een ieder moet zijn probleem op lossen, de pluimvee houderij heeft det al gedaan, en verdiend een dikke pluim.
  wij als varkenshouders zijn al 6 jaar bezig om een grote vergunning te krijgen om 500.000 kub minerale te gaan verwerken, als die fabriek er staat, zullen er nog wel enkele volgen en is het probleem voor de varkenshouderij ook op gelost, een probleempje is wel dat de gemeente en provincie niet wil, dat ons minerale overschot verwerkt kan worden, liever hebben ze dat we oprotten,
  kijk en die geven ik wel de schuld van ons probleem!

 • boerrick

  Zal het gevolg van dierrechten niet als gevolg hebben dat de koeien harder gestimuleerd worden om melk te geven??

 • frl


  we zullen wel niet voor niets een fosfaatreferentie gekregen hebbben.

 • eppenzolder


  Farmer for life 1, veel plaatsingsruimte van varkensmest wordt nu overgenomen door rundvee mest, veroorzaakt de varkenshouderij dan het probleem ? Ik denk dat we het samen veroorzaken.

 • Foxxy

  De vraag is niet OF er dierenrechten komen, maar Wanneer !!

 • producent

  #5 volgens mij heeft de kalverhouderij al diverse kalvergierzuiveringen.

 • farmer4life1

  Onder de melkveehouderij zit veel grond. Dat is vaak de oplossing geweest van het mest probleem van rundvee. Varkenhouders hebben altijd de akkerbouw en hobby boeren gebruik voor hun geproduceerde mest. Ik wil niet zeggen dat het iemand zijn/haar schuld is. Maar de meeste overschot is varkens mest. Nu de melkveehouders ook beginnen met Max 50 kilo fosfaat per hectare geeft dat extra druk. elders in de wereld is er genoeg vraag naar mest. 

  @11 klopt

  Toch jammer dat alles en iedereen idd nu geconcurreerd wordt door groei van 1 sector.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.