Home

Nieuws 4 reacties

Fonterra in de verdediging om melkprijs

Auckland - Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra moet zich verdedigen tegen ontevreden leden, die vinden dat ze te weinig melkgeld krijgen. Fonterra kan er echter ook niet veel aan doen, verdedigt voorzitter John Wilson zich. "Er is gewoon te veel melk in de wereld."

Door een combinatie van lage opbrengstprijzen voor zuivel (als gevolg van een zwakke vraag), een steeds langduriger productiepiek in Nieuw-Zeeland en tekort schietende verwerkingscapaciteit heeft Fonterra dit lopende seizoen (juli 2014 tot en met juni 2015) zakelijk niet goed gepresteerd. Normaliter zou het dividend goed moeten zijn geweest, maar dit jaar valt ook het dividend tegen.

Fonterra werkt echter aan maatregelen, aldus Wilson tijdens een serie vergaderingen met Fonterra-leden. De onderneming trekt omgerekend ruim €1,1 miljard uit voor een groot en meerjarig investeringsprogramma. Er moeten nog meer poedertorens komen, anders blijft het bedrijf worstelen met de toenemende melkaanvoer. Vroeger was de productiepiek niet alleen lager, maar duurde die ook veel korter dan nu. De veertien dagen van toen zijn nu opgerekt naar zo'n zeventig dagen.

Omdat Fonterra alle melk nu niet goed kan verwerken en verwaarden, ontvangen de leden minder melkgeld dan zou hoeven. Ondertussen moet men in Nieuw-Zeeland met lede ogen aanzien hoe Fonterra-leveranciers in Australië en Zuid-Amerika wel meer melkgeld ontvangen, omdat die een gat in de aanvoer vullen op een gunstig tijdstip. Maar welke maatregel ook wordt genomen, de sterk vergrote volatiliteit op de zuivelmarkt is moeilijk te ondervangen, erkent Wilson. De markt kan zo omslaan.

Laatste reacties

 • koestal

  Ach je hebt altijdpieken en dalen,droogte en en dan weer teveel regen.Dit heeft vaak weer  invloed op de melkprijs

 • el

  Zegt genoeg, meer is lang niet altijd beter!

 • Jaap39

  Daarom zit fonterra tegenwoordig ook in Heerenveen. Om de winst (af) te pakken van de wei van aware.  • geen boer

  Fonterra is en blijft een one-trick pony. Goedkoop melk maken en die goedkoop tot poeder blazen. Vervolgens via een veilingsysteem aan de hoogste bieder verkopen. Wanneer de markt om poeder schreeuwt zoals de afgelopen 5 jaar dan zitten ze on the money, alles daarbuiten niet, en blijken ze opeens speelbal van de wereldmarkt te zijn. Zoals eigenlijk altijd al, bij gebrek aan thuismarkt en een zeer afgelegen ligging.

Of registreer je om te kunnen reageren.