AlgemeenNieuws

Effect vergroening wordt gemeten aan vogel- en vlinderstand

Den Haag – Het effect van de vergroening van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt gemeten aan de hand van zes indicatoren.

Alterra heeft in een studie de indicatoren omschreven en de nulwaarde bepaald. Aan de hand hiervan moet het effect van de vergroeningsmaatregelen op de biodiversiteit inzichtelijk worden.

De indicatoren zijn de index van weidevogels, de populatie akkervogels, de trendindex boerenlandvlinders, het aandeel boerenland met een hoge natuurwaarde (HNV-farmland), het aantal landschapselementen en de variatie hierin en het nitraatgehalte in zoetwater.

Uit de nulmeting van de indicatoren blijkt dat in totaal 20.768 boeren te maken zullen krijgen met de vergroening. Zij beheren iets meer dan een miljoen hectare landbouwgrond. Iets meer dan 17.000 boeren moeten voldoen aan de maatregel voor gewasdiversificatie, waaraan 84 procent van de bedrijven nu al voldoet. Bijna 15.000 boeren met in totaal 749.000 hectare land krijgen te maken met de maatregelen voor de verplichte ecologische focus gebieden (EFA). Dit levert uiteindelijk circa 37.000 hectare EFA op. De vergroening betekent ook voor ongeveer vierduizend boeren een scheurverbod voor blijvend grasland, omdat zij blijvend grasland binnen het Natura2000-gebied hebben. Dat komt overeen met 55.0000 hectare blijvend grasland.

Bijna 30.000 boeren met toeslagrechten zijn vrijgesteld van vergroening, omdat ze onder de drempelwaarde van de minimale bedrijfsomvang vallen of omdat ze biologisch boeren.

Beheer
WP Admin