Home

Nieuws

EU-landbouwcommissie wil bescherming landbouw in TTIP

Brussel - De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft klip en klaar uitgesproken dat het handelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP) het Europese landbouwmodel niet mag schaden en dat de standaarden voor voedselkwaliteit onaangetast blijven.

De sociaaldemocraat Paulo De Castro heeft samen met James Nicholson (Europese conservatieven en hervormers) voorstellen geformuleerd die moeten worden opgenomen in een resolutie van het Europees Parlement later deze maand.

De Castro zegt dat het van groot belang is dat de Europese standaarden voor voedselveiligheid, consumentenbescherming, dier- en plantgezondheid en dierenwelzijn overeind blijven in de handelsbesprekingen. "Een uitgebalanceerd akkoord kan de Europese positie op de wereldmarkt verder versterken."

James Nicholson voegt daaraan toe dat  het naïef zou zijn niet in te zien dat er voordelen zijn aan het wegnemen van invoerheffingen. Aan de andere kan moeten kwetsbare sectoren worden beschermd, zegt hij.

De landbouwcommissie wil betrokken blijven bij de voortgang van de onderhandelingen, zeker als die gaan over markttoegang, de bescherming van geografische herkomstnamen en maatregelen op gebied van diergezondheid en plantgezondheid. De Europese standaarden op gebied van onder andere diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid mogen niet ter discussie komen, zegt de landbouwcommissie. Daarbij moeten de belangen en rechten van Europese bedrijven ook in de VS worden beschermd.

Of registreer je om te kunnen reageren.