Home

Nieuws

EU: WTO-deal binnen handbereik

Brussel – Eurocommissaris voor landbouw Phil Hogan is hoopvol dat voor het einde van 2015 een langverwachte WTO-deal bereikt kan worden.

De EU is volgens Hogan "nog altijd toegewijd" aan de zogeheten Doha-ronde, die in 2001 begon en eigenlijk al voor 2009 had moeten uitmonden in een vrijhandelsverdrag. Hogan benadrukt dat voor succes de doelen en inhoud moeten worden versimpeld.
Op 15 tot en met 18 december vindt in de hoofdstad van Kenia, Nairobi, een ministeriële conferentie plaats. Tijdens deze conferenties wordt vaak geprobeerd grote stappen te zetten, al liepen de laatste conferenties steeds op een deceptie uit.
De Ier deed de uitspraken over het perspectief van een WTO-deal tijdens een rondetafeldiscussie georganiseerd door het Europees Parlement. Een WTO-deal heeft in potentie enorme gevolgen voor de wereldwijd nog sterk door overheden gereguleerde agrarische handel.
Een WTO-deal is volgens Hogan de enige plaats waar in één keer en wereldwijd bepaalde handelsafspraken kunnen worden gemaakt. Daarbij noemt Hogan exportsubsidies en de bescherming van herkomstbenamingen. Ook afspraken over voedselsteun die landen als India en Egypte aan de eigen bevolking geven, bijvoorbeeld een gesubsidieerde broodprijs, zijn lastig bilateraal op te lossen.
De opmerkingen van Hogan vallen midden in een verse onderhandelingsronde tussen de EU en VS over een bilateraal handels- en investeringsverdrag, TTIP genoemd. De Europese Commissie bracht bij aanvang van de ronde een rapport uit over economische effecten. Volgens het rapport pakt een deal met de VS over onder meer importtarieven, bureaucratische rompslomp aan de grens en het samen zetten van technische standaarden op het gebied van bijvoorbeeld voedselveiligheid, in potentie goed uit voor het MKB.
Het is volgens het rapport juist het MKB dat vanwege kleinere volumes en gebrek aan financiële mogelijkheden lastig om te gaan met importtarieven en importeisen. De TTIP-onderhandelingen gaan gepaard met grote demonstraties in Europa. In Brussel waren 2.000 mensen op de been terwijl in Madrid en Helsinki zo'n duizend mensen demonstreerden tegen TTIP, waarvan de inhoud overigens nog goeddeels bepaald moet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.