Home

Nieuws 16 reacties

Duizenden Duitsers protesteren tegen TTIP

Berlijn - In Duitsland zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Op tweehonderd plekken in het land is gedemonstreerd. In Stuttgart waren volgens de politie ongeveer duizend demonstranten op de been. In Keulen waren dat er enkele honderden.

Aanleiding voor het protest zijn de onderhandelingen over TTIP die maandag in New York worden hervat. Volgens tegenstanders gaat het akkoord in tegen Europese normen en waarden. Zo zouden sociale, consumenten- en milieubescherming in gevaar komen door het verdrag. TTIP moet de trans-Atlantische handel bevorderen.

In de Belgische hoofdstad Brussel waren ongeveer 2000 mensen op de been. "Met het TTIP willen de VS en de EU een grote vrijhandelszone creëren die zou ontsnappen aan elke vorm van democratische controle'', zei de Belgische actievoerder Sebastien Franco.

Met het verdrag zou het mogelijk zijn om Amerikaanse producten naar Europa te brengen, ook al voldoen die niet aan EU-regels. Multinationals kunnen landen aanklagen als zij producten weigeren, maar daar komt geen rechter aan te pas. Critici stellen dat de 'rechtszaken' buiten het rechtssysteem en politieke systeem van Europese landen vallen.

Behalve in Duitsland en België zijn nog eens vijfhonderd demonstraties gepland in 44 andere landen. De protesten richten zich ook op de vergelijkbare verdragen CETA (EU-Canada) en TISA, waar meerdere landen over onderhandelen.

Laatste reacties

 • francois xavier

  en betreffende de vrije handelsverdragen, mmet de VS, aangaande  de landbouw die al 30j gelden, dan zijn diezelfde consumenen voorstander !!  hoe hypocriet.

 • japke33

  ik ben geen voorstander dat we straks onze goede landbouw producten exporteren en dat we hormoon vlees en zuivel binnen halen. Hormonen in de amerikaanse zuivel kan niet aangetoond worden. Zitten we daar op te wachten dan?

 • aqwzsx12

  europa kan en wil geen vuist maken tegen amerika en dit zal ons zuur komen te staan. de multinationals beheren de wereld. pover mensdom hier.

 • cross

  Rothchilds, Goldsachs, Bilderberg, Monsanto, ze beheren de wereld toch wel. Troep komt via McDonalds toch wel binnen bij die geen gezond voedsel kunnen kopen. Het zoveelste rookgordijn, kijk maar naar Roundup, was net bij Kassa, hoe hypocriet

 • Sylke


  Moeten we de multinationals de macht geven over ons en gechloreede kippen importeren Nee!

  Liever minder welvaart dan minder welzijn.

  Als je dit toestaat regeert alleen het geld nog maar en heb je ook als politiek niets meer in te brengen.

 • koestal

  De multinationals gaan de dienst uitmaken,de overheid wordt het boodschappenjongentje van de multies

 • no-profile-image

  Gaan we hiermee accoord dan zal Amerika weer eens voor de zoveelste maal in zijn vuistje lachen net zoals zij de EU en Rusland tegen elkaar op wisten te stoken waardoor er een boycot van een jaar is ontstaan en dat terwijl de Amerikanen zelf sinds deze boycot meer handel zijn gaan bedrijven met Rusland.
  Maar ja al die mensen (voornamelijk) in het westen van de EU kun je toch alles op de mouw spelden middels journaal, de krant etc etc die de mensen vaak van eenzijdige informatie voorzien en het nuchtere boerenverstand lijkt de laatste decennia plaats te hebben gemaakt voor naiviteit want waar we tegenwoordig heel goed in zijn is onze kop in het zand steken en ons zelf geen vragen meer durven stellen want welk land heeft de laatste decennia de meeste oorlogen gevoerd, ik geloof niet Rusland?   
  Boeren in Nederland zijn de laatste jaren al steeds meer slaafje op hun eigen onderneming door tal van regels en beperkingen die stelselmatig zijn doorgevoerd de laatste jaren, men zou zich kunnen afvragen of men ook nog zit te wachten op de bemoeienis van de VS die hen straks gaat vertellen welke zaden te gebruiken, bestrijdingsmiddelen etc etc.


 • gjcamps

  Het is niet zo'n eenvoudige keuze als het lijkt. Aan de ene kant willen we hier regeltjes op productie methoden en kwaliteit (arbo, dierwelzijn, millieu, hormonen, gif, etc) en aan de andere kant een vrije wereld voor handel waar de consument kan kiezen wat hij wil. Voor veel producten is dit al het geval, kijk naar textiel en schoen industrie. Wanneer de EU de poorten openzet moet ze ook meteen alle relevante regeltjes afschaffen. Dan kunnen we in Nederland bijvoorbeeld aspergestekers uit africa overvliegen en voor 10 euro per. Dag laten werken. Is dat wat we willen, terug in de tijd?

 • agratax2

  Voorstanders proberen dit te verkopen op dezelfde wijze als de Euro hebben verkocht aan ons. Hun slogun is nu iedere burger gaat er gemiddeld Euro 500 op vooruit. Dit betkent niet dat iedere burger er beter van wordt. De handelaar zal er meer aan verdienen en de burger misschien wel aan verliezen. Het gemiddelde zegt dus niets en is bedoelt de goed gelovige burger zand in de ogen te strooien. Laten we eerlijk zijn de Bankmedewerekrs zijn de laatste jaren gemiddeld op vooruitgegaan, een deel ging in de WW en een deel kreeg ca. 1 miljoen meer bijgeschreven. Gemiddeld net boven de NUL lijn. TTIP wordt hetzelfde debacle. 

 • Foxxy

  Ik heb er niet zoveel weet van , maar bovenstaande reacties helpen me ook niet echt ! Angst is iig een slechte raadgever!
  uiteindelijk is Nederland een (agrarisch) Exportland , en daarnaast feitelijk DE grootste doorvoerhaven van Europa ! Zou het niet per ongeluk zo kunnen zijn ,dat Het goed is voor de Nederlandse Economie en Agrarische Export ?

 • gjcamps

  Foxy een doorvoerhaven zegt het al, de toegevoegde waarde is 0,0. Waar blijven we als zgn kennis economie met food en agri sector zonder een eigen basis ? Wij produceren voedsel en dat doen we heel efficiënt ondanks alle extra regeltjes. Willen we hormonen vlees en melkproducten in de eu? Hebben we kooieieren nodig? Is het zinvol voedsel van de andere kant van de oceaan naar de EU te transporteren en is dit duurzaam? Als je bedenkt dat we in Nederland wel de rode diesel afschaffen maar geen accijnzen heffen op kerosine of zware scheepsolie? Hebben we in de EU honger of lege schappen in de winkels. Hebben we een TTIP nodig .......

 • koestal

  De Amerikanen maken nu al de dienst uit en dat wordt niet anders,wij zijn een kolonie van de USA

 • W Geverink

  Ik weet niet of de natuurlijke testosteron bij jullie beter is dan de synthetische aan de andere kant vd oceaan. Geen idee waarom in chloor wel gezwommen mag worden maar er geen potentieel dodelijke ziekteverwekkers op vlees me bestreden mogen worden. Sommige gevaren worden aangepraat.

 • marco-vdb


  W Geverink, het gaat er niet om wat gevaarlijk is en wat niet. Het gaat om een gelijk speelveld. In EU en NL in het bijzonder, zijn er allerhande regels aan producenten opgelegd. Of we het eens zijn met deze regels of niet, verandert niets aan het feit dan producenten aan deze regels zijn gebonden. In de VS zijn dus duidelijk andere, in het algemeen eenvoudigere regels voor agrarische producenten, die de kostprijs duidelijk minder negatief beinvloeden dan de regels in EU/NL. Zelf zie ik een kooiei als veiliger dan een ei van een scharrelkip. De kosten van een kooiei zijn lager. In de VS mag er nog wel op de kooi worden geproduceerd. Het product is kwalitatief niets slechter, wel een beetje goedkoper. Laat je dat toe op de markt (zoals Oekraiense eieren) dan moet je de productie hier ook toestaan. 

 • marco-vdb

  De VS zullen TTIP er echter toch wel door weten te drukken. De hele buitenland politiek van de VS is gebaseerd op verdeel en heers. Zie midden-oosten, noord-Afrika etc. De EU mag geen vrienden maken met andere landen dan VS. Dat is de kern van het hele Oekraine verhaal. Geen vrijhandelszone tussen EU en Rusland maar tussen EU en VS. De EU poept in de broek van angst voor moslim terroristen en voor Rusland. De VS zal zich over U ontfermen. De redder in nood... 

 • agratax2

  @Foxxy. Het gaat niet over angst, het gaat over economie en dat is meer dan alleen agrarische producten invoeren en uitvoeren. Als je weet dat door de moordende concurentie op de internationale landbouwmarkt onze Flevo polder in versneld tempo zijn vruchtbaarheid en bodemstructuur verliest, moet dat ons aan het denken zetten. Net als onze Mega kassen tuinbouw, die de concurentie niet aan kan en voor een deel eigenlijk failliet verklaart moet worden, maar door de geldschieters (banken) nog in leven worden gehouden. To big to fail. Als al deze zaken de verantwoordelijke mensen niet aan het denken zet, zijn ze volgens mij niet waard om nog langer aan het roer te staan van onze economie. Laat Den Haag nog langer zijn oren hangen naar de handelaren, dan zijn ze mede verantwoordelijk voor de uitbuiting van onze bodem en de teloorgang van onze agrarische voorsprong met alle gevolgen voor de werkgelegenheid. 

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.