AlgemeenNieuws

Duits stikstofonderzoek: overschot van 100 kilo per hectare

Den Haag – Het Duitse milieuagentschap Umwelt Bundesamt stelt dat de landbouw een reeks van milieuproblemen veroorzaakt, bijvoorbeeld door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen en de intensivering van de veehouderij.

Vooral overbemesting (stikstof) levert problemen op, zegt het agentschap.

D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde de staatssecretarissen van Economische Zaken (Sharon Dijksma) en Infrastructuur en Milieu (Wilma Mansveld) vragen over de bevindingen van het agentschap, die zijn neergelegd in een rapport dat deze maand is verschenen.

Schouw vraagt in hoeverre de conclusies over Duitsland ook van toepassing zijn in Nederland. Hij haalt daarbij ook uitspraken van professor Bert Brunekreef in de Volkskrant aan, die zegt dat met de uitbreiding van de melkveehouderij ook de uitstoot van fijnstof toeneemt. Volgens Brunekreef is het heel moeilijk de uitstoot van veehouderijen te beperken.

Het rapport van het Umwelt Bundesamt geeft aan dat veel problemen te verminderen zijn door de efficiëntie van het mestgebruik te verbeteren en vooral het stikstofoverschot per hectare terug te dringen. Het instituut zegt dat het stikstofoverschot in Duitsland  bijna 100 kilo per hectare is. Het rapport ziet geen verbeteringen op dat punt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin