Home

Nieuws 4 reacties

Duits stikstofonderzoek: overschot van 100 kilo per hectare

Den Haag - Het Duitse milieuagentschap Umwelt Bundesamt stelt dat de landbouw een reeks van milieuproblemen veroorzaakt, bijvoorbeeld door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen en de intensivering van de veehouderij.

Vooral overbemesting (stikstof) levert problemen op, zegt het agentschap.

D66-Kamerlid Gerard Schouw stelde de staatssecretarissen van Economische Zaken (Sharon Dijksma) en Infrastructuur en Milieu (Wilma Mansveld) vragen over de bevindingen van het agentschap, die zijn neergelegd in een rapport dat deze maand is verschenen.

Schouw vraagt in hoeverre de conclusies over Duitsland ook van toepassing zijn in Nederland. Hij haalt daarbij ook uitspraken van professor Bert Brunekreef in de Volkskrant aan, die zegt dat met de uitbreiding van de melkveehouderij ook de uitstoot van fijnstof toeneemt. Volgens Brunekreef is het heel moeilijk de uitstoot van veehouderijen te beperken.

Het rapport van het Umwelt Bundesamt geeft aan dat veel problemen te verminderen zijn door de efficiëntie van het mestgebruik te verbeteren en vooral het stikstofoverschot per hectare terug te dringen. Het instituut zegt dat het stikstofoverschot in Duitsland  bijna 100 kilo per hectare is. Het rapport ziet geen verbeteringen op dat punt.

Laatste reacties

 • Mozes

  Doet dat stikstofoverschot zich voor op bouwland of grasland? Ik kan mij niet voorstellen dat op goed producerend grasland veel stikstofoverschot is. 

 • Jan Braakman


  @ Mozes Het gaat om 'Kilogramm pro Hektar landwirtschaftlich genutzter Fläche'. 
  Het rapport schrijft letterlijk:  'Der nationale Stickstoffbilanzüberschuss stagniert seit Jahren auf einem hohen Niveau und übersteigt met 97 kg N/ha im Mittel den Zielwert der Nachhaltigkeitsstrategie der Bundesregierung um knapp 20 kg N/ha.' Verderop meldt het rapport: 'Über Dreiviertel der Stickstoffemissionen in Gewässer stammen aus diffusen Quellen und können damit hauptsächlich der Landwirtschaft zugerechnet werden.'

 • j.verstraten1

  In nederland doen wij het stukken beter, geen enkel land kent zulke strenge regels. Wij doen inmiddels aan onder- ipv overbemesting.

 • koestal

  vergeet ook de uitstoot van het verkeer niet,maar ja daar hoor je ze niet over ,iedereen wil autorijden !

Of registreer je om te kunnen reageren.