Home

Nieuws

DuPont: splitsing kost $4 miljard

Wilmington – Een splitsing van DuPont in een vooral op de landbouw gebaseerd bedrijf en een traditioneel chemieconcern kost tenminste $4 miljard (€3,7 miljard).

Dat stelt althans het bestuur van de Amerikaanse producent van onder meer zaden en gewasbeschermingsmiddelen. De kosten zitten onder meer in belasting, consultants, uitgifte van nieuwe aandelen en de reorganisarie van de financiering.

Aandeelhouder Trian Fund Management wil het 212 jaar oude bedrijf uit Delaware opsplitsen. Volgens Trian-oprichter Nelson Peltz is het bedrijf voor aandeelhouders meer waard als de snelgroeiende agribusiness wordt losgekoppeld van de traag groeiende, cyclische activiteiten gericht op bijvoorbeeld de auto-industrie. Volgens Peltz levert splitsing jaarlijks $2 tot $4 miljard aan kostenbesparingen op.

DuPont is dan ook een groot bedrijf, met in 2014 omgerekend €31,9 miljard omzet. Peltz wil dat vier bestuursleden van DuPont worden vervangen hem en nog drie van 'zijn' mensen. Trian wordt serieus genomen omdat het een belang met een waarde van bijna €2 miljard heeft in de onderneming. Op 13 mei oordelen aandeelhouders over de plannen van Peltz, die consistent wordt bestreden door de directie van DuPont.

DuPont stelt in een verklaring voorafgaand aan het evenement dat een splitsing geen geld oplevert, maar jaarlijks in totaal $1 miljard kost. Deze extra jaarlijkse kosten, dus nog los van de splitsingskosten, zouden gevolg zijn van het optuigen van een tweede directie, tweede raad van commissarissen, hogere belastingen en het creëren van een tweede organisatie met ondersteunende diensten, logistiek enzovoorts.

Volgens DuPont leidt splitsing ertoe dat een groot, wereldwijd innovatieplatform wordt vernietigd. Tevens zouden de opvolgers van het conglomeraat niet dezelfde wereldwijde aanwezigheid kunnen handhaven, klanten verliezen en relatief meer schulden dragen. Deze extra schulden, die volgen op splitsing, leiden tot een minder positief rapport van kredietbeoordelaars en dus hogere rentes.

DuPont, onder meer eigenaar van veredelaar Pioneer, concurreert onder meer met Monsanto, Dow AgroSciences, Bayer CropScience, Syngenta en BASF.

Of registreer je om te kunnen reageren.