Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma vraagt beoordeling rapport neonicotinoïden

Den Haag – Het rapport van de European Academies' Science Advisory Council (EASAC) naar het effect van neonicotinoïden op onder meer zweefvliegen, hommels en solitaire bijen is voor staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken nog geen reden om gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden direct te verbieden.

Wel heeft ze Eurocommissaris Andriukaitis van volksgezondheid en voedselveiligheid gevraagd het rapport van de EASAC zo snel mogelijk te laten beoordelen door de EFSA en te bekijken of deze nieuwe wetenschappelijke studie moet leiden tot het intrekken van de goedkeuring van neonicotinoïden als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen.

Dijksma heeft ook het Ctgb gevraagd om op basis van het EASAC-rapport de toelating van neonicotinoïden in Nederland opnieuw  te beoordelen en haar zo spoedig mogelijk te informeren of dit onderzoek het Ctgb aanleiding geeft tot het intrekken van toelatingen van deze middelen.

Uit de studie blijkt dat de stoffen niet alleen op bijen, maar ook op andere insecten een negatief effect kunnen hebben.

Laatste reacties

  • joohoo

    Hoe wil je nu verdraaide en aangepaste raporten laten beoordelen  als wetenschappers hun eigen onderzoek al niet meer herkennen!.

  • PetervanKempen


    Dijksma kan zelf niet lezen?

    Ik denk dat ze een ander wil laten zeggen dat er niets is angetoond, zoals een ieder heeft kunnen lezen, zodat ze door haar geitewollen sokken achterban niet erop wordt aangesproken. Moet immers van Thieme alles kritisch onderzoeken en waar mogelijk verbieden!

Of registreer je om te kunnen reageren.