AlgemeenNieuws

Dijksma vraagt beoordeling rapport neonicotinoïden

Den Haag – Het rapport van de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC) naar het effect van neonicotinoïden op onder meer zweefvliegen, hommels en solitaire bijen is voor staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken nog geen reden om gewasbeschermingsmiddelen met neonicotinoïden direct te verbieden.

Wel heeft ze Eurocommissaris Andriukaitis van volksgezondheid en voedselveiligheid gevraagd het rapport van de EASAC zo snel mogelijk te laten beoordelen door de EFSA en te bekijken of deze nieuwe wetenschappelijke studie moet leiden tot het intrekken van de goedkeuring van neonicotinoïden als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen.

Dijksma heeft ook het Ctgb gevraagd om op basis van het EASAC-rapport de toelating van neonicotinoïden in Nederland opnieuw  te beoordelen en haar zo spoedig mogelijk te informeren of dit onderzoek het Ctgb aanleiding geeft tot het intrekken van toelatingen van deze middelen.

Uit de studie blijkt dat de stoffen niet alleen op bijen, maar ook op andere insecten een negatief effect kunnen hebben.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin