Home

Nieuws 1 reactie

Dijksma verwacht geen effect circusdierenverbod voor paardenbranche

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken sluit precedentwerking van het verbod op wilde dieren in circussen voor de paardenbranche uit.

Dat schrijft Dijksma in reactie op vragen van Eerste Kamerlid Sybe Schaap over de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bij de Wet Dieren, die wilde dieren in circussen moet verbieden. Als argumentatie voor het verbod wordt gesteld dat zoogdieren niet puur voor vermaak mogen worden gehouden. Hiermee komt volgens Schaap ook de toekomst van de paardenbranche in Nederland in gevaar.

Dijksma benadrukt dat ze paardensport niet wil verbieden, omdat paarden worden gezien als gedomesticeerde dieren en voor deze groep geldt een uitzondering. Dit neemt de zorgen van de VVD-fractie echter niet weg. "U zegt geen intentie te hebben de paardensport te verbieden, maar hoe kunt u dit volhouden in het licht van een objectieve afweging van intrinsieke waarde en vermaak? De leden van de VVD-fractie hebben allerminst problemen met een verantwoorde paardensport en waarderen de sterke positie van Nederland in dit segment van de dierhouderij als buitengewoon positief. Het ontwerpbesluit introduceert echter een groot risico voor het voortbestaan van deze succesvolle branche. De vage ontheffingsbepaling van domesticatie neemt namelijk het risico van een fatale afweging op basis van het vermaakscriterium niet weg", aldus de VVD. De partij is bezorgd dat mede doordat een AMvB eenvoudiger is te wijzigen dan een wetsvoorstel, de toekomst voor de paardenbranche in Nederland onzeker wordt.

Dijksma zegt dat er bij het nemen van het besluit een afweging is gemaakt tussen de belangen van trainers en circussen, economie, traditie en vermaak. "Dit geheel heeft er toe geleid om het verbod te beperken tot de niet-gedomesticeerde diersoorten die in het circus worden gebruikt. Precedentwerking is niet aan de orde, omdat het hier gaat over de specifieke situatie van het niet-gedomesticeerde dier binnen het circusleven. Paarden zijn dan ook wel toegestaan in het circus", aldus Dijksma.

Eén reactie

  • Noordam2


    natuurlijk komt er een verbod op paardensport, op dolfijnen shows, hondentrainingen, duivensport. en vissen. het is een kwestie van tijd. u weet inmiddels toch wel hoe Marianne Thieme en aanhang denken en handelen? daar is weinig ruimte voor nuance.  heel jammer dat een inteligente vrouw als Sharon dat niet in ziet

Of registreer je om te kunnen reageren.