Home

Nieuws 6 reacties

Dijksma is bereid tot verlengen termijn Gecombineerde Opgave

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is bereid om de termijn voor de Gecombineerde Opgave met een maand te verlengen tot 15 juni. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw heeft deze langere termijn voorgesteld, omdat er veel problemen worden verwacht nu het nieuwe GLB voor het eerst van kracht is.

Op 22 april besluit de Commissie definitief of uitstel mogelijk is. Als de mogelijkheid tot verlening er is, wil Dijksma hier gebruik van maken, mede omdat LTO hierom heeft gevraagd. Dijksma benadrukt wel dat dit ook gevolgen zal hebben voor de termijn van uitbetaling. "Uitstel van de inleverdatum werkt door in de gehele afhandeling van het GLB, inclusief de betalingen. Mede gezien de verwachte gevolgen van de invoering van het nieuwe GLB, is het niet reëel om bij een verlenging van de GO 2015 te verwachten dat het uitbetalingspercentage in december vergelijkbaar zal zijn met 2014."

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), voorheen Dienst Regelingen, zijn veel extra maatregelen genomen voor de nieuwe Gecombineerde Opgave. Het aantal medewerkers klantcontact is verdubbeld om vragen over het nieuwe GLB te kunnen beantwoorden en er zijn diverse avond- en weekendopenstellingen van het RVO-Loket. Om de bereikbaarheid voor adviseurs en accountants maximaal te borgen heeft RVO.nl een adviseurslijn ingericht. Deze adviseurslijn wordt bemenst door specialisten die ondersteuning bieden bij complexe vragen.

De betaling van de premies zal dit jaar later zijn dan voorgaande jaren. Dit komt doordat er veel extra regels zijn en omdat extra controles worden uitgevoerd. Ook zullen er ongeveer 10.000 nieuwe aanvragers zijn voor steun, bijvoorbeeld fruit- en bollentelers.

Laatste reacties

 • maiskolf

  Dacht dat we minder regels kregen, kun je ook eerder uit betalen!

 • at

  van uitstel maken we afschaffen.

 • Marco22

  Bullshitverhaal, de nieuwe GLB geeft die ambtenaren al zoveel hoofdbrekens, ze kunnen het daar niet bolwerken. Komt Dijkstra dat goed uit dat Lto daar ook om gevraagd heeft. Dan ligt het niet aan RVO ??? 
  Vereenvoudiging van regels is nog niet zo makkelijk. Het hele landbouwbeleid is al een grote lappendeken van regels (ammoniak, fosfaat)  waar voor een gewone boer geen touw meer aan vast te knopen is.
  En dat uitbetalen, Sharon sorteerd al voor op de problemen die onstaan bij het controleren van al die opgaves.
  En dan die vragen, hoe de mest in het gleufje ligt bij het injecteren. Dat is al een driedubbele facepalm.

 • kiepel

  iets positiever mag wel.
  Dijksma laat zien dat ze het beste met haar boeren voor heeft.
  Het verhaal over later uitbetalen is gewoon duidelijk en goed gecommuniceerd.

 • gjcamps


  En waarom moet iedereen zich inschrijven bij KVk? Boeren stonden toch al ingeschreven.  Nu moet je weer een nieuwe inlogcode aanvragen waarvoor je ook weer moet betalen. Werkverschaffing en geldklopperij, snel die onzin afschaffen want het geld bestemd voor de boeren hoeft niet afgeroomd te worden door ambtenaren en natuur ontwikkeling.

 • koestal

  ze treuzelt zelf zo lang met haar besluiten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.