Home

Nieuws

Britse winkeliers: misstanden met arbeidsmigranten uitbannen

Londen – Het British Retail Consortium, de organisatie voor de Britse winkeliers, heeft leveranciers van groente en fruit en de overheden opgeroepen misstanden met arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw uit te bannen. De oproep volgt op een tv-documentaire over de erbarmelijke werk- en leefomstandigheden van buitenlandse werknemers in de Spaanse slateelt.

In de reportage van Channel 4 vertelden de werkers dat ze op grote schaal worden uitgebuit. Zo werken ze vaak lange uren en vele dagen achter elkaar, terwijl ze maar voor een deel van die tijd het afgesproken loon betaald krijgen. Verder moeten ze vaak doorwerken terwijl het gewas in de buurt wordt bespoten met chemicaliën. Daarnaast kwamen vooral de slechte leefomstandigheden, met veel mensen in een kleine ruimte met gebrekkig of geen sanitair, aan bod.

Voor het British Retail Consortium is de documentaire aanleiding om buitenlandse leveranciers van groente en fruit op te roepen de werk- en leefomstandigheden van hun buitenlandse werknemers te verbeteren. Het BRC wijst erop dat veel Britse supermarkten rechtstreeks producten van buitenlandse telers en boeren inkopen. Andrew Opie, directeur voor voeding en duurzaamheid: ''Er voor zorgen dat de werkers in onze keten eerlijk behandeld worden, is een belangrijk punt voor winkelbedrijven. Alle supermarkten zullen deze beschuldigingen nauwgezet onderzoeken en direct maatregelen nemen als dat nodig blijkt.'' Opie stelt echter dat de winkeliers het niet alleen kunnen, maar 'veelal afhankelijk zijn van een goed dagelijks management van de arbeidsomstandigheden door hun leveranciers'.

Of registreer je om te kunnen reageren.