AlgemeenNieuws

Bewijs geleverd: het was een wolf

Wageningen – Het staat nu vast: het was een wolf die schapen doodde en verwondde in Groningen en Drenthe, in maart dit jaar. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van Alterra, in opdracht van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies, waar het Faunafonds is ondergebracht.

Er zijn twee dode en twee gewonde schapen onderzocht. Dat het dezelfde wolf was die door verschillende mensen is gezien, staat niet honderd procent vast, want van dat dier is geen DNA-profiel bekend, aldus Alterra, Faunafonds en de provincies in een gezamenlijk persbericht. Het DNA-spoor leidt naar een roedel wolven met zes jongen in de buurt van Hamburg. Het vermoeden is nu dat de Nederlandse wolf een van die jonge dieren is. De a-typische verwondingen bij de schapen duiden erop dat het om een wolf gaat die nog niet veel ervaring heeft met het vangen en doden van grote prooidieren.

Het Faunafonds heeft de provincies Groningen en Drenthe verzocht om, in afwijking van de beleidsregels, aan de gedupeerden toch een schadeloosstelling te mogen uitkeren. Afgesproken is dat de provincies het behandelbedrag bij het Faunafonds betalen en ook de dierenartskosten, tot een maximum van de economische waarde van het gewonde vee.

Voor twee gevallen die niet goed onderzocht konden worden, en waarvan dus niet vast staat of ze door een wolf aangevallen zijn, gaan de provincies zelf, buiten het Faunafonds om, voor een goede afwikkeling zorgen.

Vervolgschade wordt niet vergoed, de afvoerkosten van kadavers wel. De provincies benadrukken dat ‘wolven welkom blijven in Groningen en Drenthe’.

Beheer
WP Admin