Home

Nieuws 3 reacties

Bewijs geleverd: het was een wolf

Wageningen - Het staat nu vast: het was een wolf die schapen doodde en verwondde in Groningen en Drenthe, in maart dit jaar. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van Alterra, in opdracht van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie van de provincies, waar het Faunafonds is ondergebracht.

Er zijn twee dode en twee gewonde schapen onderzocht. Dat het dezelfde wolf was die door verschillende mensen is gezien, staat niet honderd procent vast, want van dat dier is geen DNA-profiel bekend, aldus Alterra, Faunafonds en de provincies in een gezamenlijk persbericht. Het DNA-spoor leidt naar een roedel wolven met zes jongen in de buurt van Hamburg. Het vermoeden is nu dat de Nederlandse wolf een van die jonge dieren is. De a-typische verwondingen bij de schapen duiden erop dat het om een wolf gaat die nog niet veel ervaring heeft met het vangen en doden van grote prooidieren.

Het Faunafonds heeft de provincies Groningen en Drenthe verzocht om, in afwijking van de beleidsregels, aan de gedupeerden toch een schadeloosstelling te mogen uitkeren. Afgesproken is dat de provincies het behandelbedrag bij het Faunafonds betalen en ook de dierenartskosten, tot een maximum van de economische waarde van het gewonde vee.

Voor twee gevallen die niet goed onderzocht konden worden, en waarvan dus niet vast staat of ze door een wolf aangevallen zijn, gaan de provincies zelf, buiten het Faunafonds om, voor een goede afwikkeling zorgen.

Vervolgschade wordt niet vergoed, de afvoerkosten van kadavers wel. De provincies benadrukken dat 'wolven welkom blijven in Groningen en Drenthe'.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Dat is fantastisch, als onze grote vriend de gans 1000-den ha's grasland tot ver in de zomer betreedt en voor 100 duizenden euro's aan schade aanricht, verschuilt men zich achter allerlei onmogelijke en ontmoedigende wetgeving terwijl de betrokken landbouwers overduidelijk schade lijden en hiervoor zelf kunnen opdraaien. Nu is het de WOLF-hype en is men op eens uiterst bereidwillig om zelfs buiten de wettelijke kaders om tot een regeling te komen. Weest op uw hoede, waar de WOLF de passie preekt ..... Als er straks 50 wolven in NL huizen is de boer weer de sigaar. Vrolijk pas(sie)en.

 • J@gertje

  Bewijs geleverd: het was een wolf!
  Bewijs geleverd: het was een wilde wolf.
  Bewijs geleverd: de eerste wolf heeft gelijk de eerste schapen doodgebeten.
  Bewijs geleverd: de wof vergrijpt zich dus aan gehouden dieren en laat het wild met rust.
  Bewijs geleverd: de wolf past dus niet in een land als Nederland.
  Bewijs geleverd: als er nog meer wolven de grens oversteken wordt dat een ramp voor de veehouders.
  Bewijs geleverd: in den Haag zijn ze iedere vorm van realiteitsbesef kwijtgeraakt.
  Bewijs geleverd: de boer is dus weer de klos.


 • koestal

  oud nieuws

Of registreer je om te kunnen reageren.