Home

Nieuws

Bayer CropScience: meer omzet, minder winst

Monheim – Bayer CropScience heeft het afgelopen kwartaal een omzet geboekt van bijna €3,1 miljard, 6,6 procent meer dan een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat daalde 5,3 procent tot ruim €1 miljard. Het Duitse bedrijf boekte fors meer omzet met fungiciden en zaden. Topman Marijn Dekkers van moederbedrijf Bayer spreekt van "verzwakte marktomstandigheden".
Het Duitse bedrijf zag gecorrigeerd voor wisselkoersschommelingen en aanpassingen aan het productportefeuille de omzet met fungiciden met 22,4 procent toenemen. Het bedrijf zag de verkopen van insecticiden en herbiciden met respectievelijk 12,5 en 8,5 procent dalen. Het bedrijf boekte ook 16,7 procent minder omzet met zaadcoatings, zoals de omstreden neonicotinoïden.
De afzet van fungiciden liep vooral goed in de graanteelt. Het bedrijf zag de omzet met zaden 8,2 procent toenemen. Bayer CropScience verkocht duidelijk meer raapzaad, koolzaad en sojabonen. In de VS en in mindere mate Brazilië schakelen veel telers over van maisteelt naar sojateelt. De maisprijs is meer gedaald dan de sojaprijs en staat ook een langere periode onder druk.
Geografisch presteerde Bayer CropScience in het bijzonder goed in Europa, waar de omzet 17 procent groeide. Maar in Noord-Amerika was dan weer sprake van een daling van 15 procent terwijl in Azië en Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten ook sprake was van een daling. Over de hele linie verkocht Bayer CropScience in volume minder, maar wel tegen een hogere prijs.
Bayer CropScience had zoals veel bedrijven last van de lage waarde van de euro. Omzet gerealiseerd in dollars, reais of andere munteenheden ziet er omgerekend in euro's minder positief uit. Het negatieve wisselkoerseffect wordt door Bayer CropScience zelf op €40 miljoen geschat. Een schatting over de impact van wisselkoersschommelingen voor het hele jaar geeft het bedrijf niet.
De tweede poot van het Duitse bedrijf maakt farmaceutische producten. Deze divisie boekte een forse omzetgroei van 25,6 procent maar dat kwam goeddeels op het conto van overnames hoewel ook de lancering van nieuwe producten een rol speelde. Bayer MaterialScience zal de groep verlaten en met opgeheven hoofd. De omzet van het onderdeel dat onder mee polymeren maakt steeg 7,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.