Home

Nieuws 46 reacties

Akkerbouwer Jaap Korteweg uitgeroepen tot beste ondernemer

Utrecht - Jaap Korteweg, biologisch akkerbouwer, oprichter en directeur van de Vegetarische Slager, is uitgeroepen tot beste ondernemer. Hij kreeg de jaarlijkse prijs woensdag uitgereikt door minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens de Week van de ondernemer in Utrecht.

De 52-jarige Korteweg - echtgenoot van Tweede Kamerlid Marianne Thieme - startte in november 2009 een vegetarische slagerij in Den Haag. De Vegetarische Slager heeft in de afgelopen zeven jaar de omzet ieder jaar zien verdubbelen. Het bedrijf heeft tien medewerkers en is verdeeld over twee locaties in Nederland.

De prijs is in het leven geroepen door onder andere de Universiteit van Amsterdam en de Dutch Centers for Entrepreneurship. Korteweg nam het op tegen negen andere genomineerden, onder wie gerenommeerde ondernemers als John de Mol, Floris van Bommel en Jos de Blok (Buurtzorg).

Door technologie van de Universiteit Wageningen te combineren met culinaire kennis van koks, geeft Korteweg zijn producten 'de smaak en beleving van echt vlees. Zijn vegetarische kip, gehakt en spekjes, op basis van soja, lupine of wortel, erwten en ui, werden door culinair recensenten van Parijs tot New York goed ontvangen. In een artikel over The Vegetarian Butcher schreef de recensent van The New York Times dat hij de plantaardige kip niet van echt had onderscheiden, als hij niet had geweten dat het nepvlees was.

Eerder dit jaar maakte Albert Heijn bekend de vleesvervangers van Korteweg in het assortiment op te nemen. Daarmee heeft de Vegetarische Slager landelijke dekking gekregen.

'De grootste slager van de wereld worden', zo luidt de ambitie van Korteweg. 'Dat doen wij natuurlijk niet alleen. We staan voor en beweging. Het doel is het beest uit de voedselketen te halen.'

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Waarom wil je de smaak van echt vlees nabootsen als je er op afgeeft. Creeer dan iets unieks en leun niet op de sector c.q. het product waar je op afgeeft. Lijkt in alles op zijn Jagersprooi.

 • Realist

  een vegetarische slager, volgens mij ben je dan groenteboer

 • ae-ea

  ruikt naar rotte vis

 • Marco22

  Mede mogelijk gemaakt door belangenverstrengeling in 1) tweedekamer Thieme 2) wakkerdier continu antivlees campagne 3)NPO trosavro-Radar vermeende mistanden in de veehouderij onder de vergrootglas leggen.

  Deze 3 hebben allemaal verbanden met elkaar. En' mooiste'  van alles, bekostigd met publiek geld.

 • somporn

  Ze zeggen dat ze vegetarier zijn maar<span style='text-decoration: underline;'> ze snakken na vlees</span> anders zal je het niet namaken zoals: kip, gehakt en spekjes.
  (plantaardige kip niet van echt te onderscheiden,hoe weet je dan hoe kip smaakt als vegetarier en dat je het zo lekker vindt dat je het wil namaken)
  Dus zit het gewoon tussen de oren en vooral:<em>zie mij eens,ik hoor  ook bij de groep!!!
  Ben ik goed bezig en vooral milieubewust,</em>ook voor mij branden ze hele oerwouden weg,maar we geven de veeteelt de schuld,makkelijk toch.

 • Jaap39

  Aha, dus daar gaat de soja in.... Sojasch....ters.....

 • joannes

  Wanneer de Politiek trouwt met de Media en de Universiteit en ze elkaar bedienen om het publiek te manipuleren met Staats sponsering en gratis promotie met Prijsjes uitdelen; weet je wel hoe laat het is. Een grotere rot op boodschap kunnen ze niet geven.

 • varkenshaasje


  inderdaad een groenteboer die mislukte worst maakt moet niet gekker worden.
  dat ze hier maar eens de spotlights opzetten eens kijken of dit allemaal zonder overheidssteun en hulp van thieme gegaan is.

 • vermunt1953

  gemaakt van round up ready soya?

 • kleine boer

  Zou die ook groente hebben van niet bemeste grond want dat komt van een beest....

 • LUCTOR


  @joannes#7 Je slaat de spijker precies op zijn kop,want dat is  de boodschap die er achter schuilt.

 • rbolding


  Moet een gewone slager eens doen ,een nep wost of e.d. verkopen dan is de wereld te klein.

  Namen uit bovenstaand artikel maken dan het meeste lawaai.

   

 • bbuizer

  Jaap Korteweg is niet alleen een goede vegetarische slager, hij is ook een goede biologische boer en ondernemer, een 'local leader', zoals hij ook wel wordt genoemd. Nu dus ook landelijk. Ik heb destijds als adviseur biologische landbouw (zie http://www.buizeradvies.nl ) een bezoek aan zijn biologische boerderij in Langeweg (N-Br) gebracht. Niet om iets te vertellen, maar om te luisteren en te kijken. Jaap is ook een van de pioneers op het gebied van spoorvolgende rijsystemen in de biologische akkerbouw. Daarbij wordt de teelaarde niet of veel minder belast door zware machines. Groot respect voor deze ondernemer uit Langeweg. Chapeau dus. 

 • Jaap39

  De zwakte in deze ondernemer zit in het feit wat in #1 perfect is omschreven. Leest u daarna nog eens de laatste alinea van het artikel. Zo luidt de conclusie dat hij de grootste slager wil zijn maar dat nooit zal worden. Omdat het de hypocrisie ten top is. Steeds maar weer de confrontatie zoeken.

  Waarom moet de biologische sector toch altijd een ander zwart maken om zichzelf te kunnen promoten? Omdat het anders in zijn geheel geen bestaansrecht heeft? 

 • Sjarlie

  local leader, en grootste slager ...laat me nie lachen man. Wij als keiharde Werkers die je van een heel jaar niet hoort, Eerlijke Boeren die een prima hoogwaardig stuk Vlees produceren voor een paar rotcenten!! Dat zijn de LOCAL LEADERS !

 • agratax2

  Hoe zot kun je zijn? Je wenst geen vlees te eten en wordt dan ook vegetarier of veganist, maar het groente en bonen prakje moet wel naar vlees smaken en er uitzien als een hamburger van echt rundvlees. Dit noem ik volksverlakkerij. Je bent tegen vlees en eet groente van de groenteboer of je eet vlees van de slager en groente van de groenteboer. Maar groente met vleessmaakvan de (vegetarische) slager is echt te doel voor woorden. Een slager kan per definitie niet vegetarisch zijn hij verwerkt dode dieren of anders gezegd vlees. Ik begrijp dan ook niet dat de slagers niet hebben geprotesteerd toen de kreet Vegetarische slager de wereld werd in geslingerd. 

 • A1967

  De vegetarische slager is in tegenstelling tot zijn akkerbouw niet biologisch,  groenteboer wil ik het ook niet noemen met die in elkaar geknutselde rommel.

 • ohzo


  inderdaad.. Leuke belangenverstrengeling. De broek zakt toch echt af van dat gezanik van dat nietsnut groepje..

 • gerjan slingenbergh

  Foei,foei wat een afgunst van die chemische boeren.

 • Sjaak

  Vind het wel knap, wat Jaap heeft bereikt. Met recht een ondernemer!

  De vraag is echter, waar hij zowel de lof als kritiek aan te danken heeft.
  Waarschijnlijk toch voor een groot gedeelte aan zijn echtgenote. Dat is jammer!
  Was het 'gewoon' Jaap Korteweg, biologische akkerbouwer, dan was de lof en kritiek realistischer geweest...

  Heb echter wel grote moeite met het begrip 'vegetarische slager'...
  Dat doet groot onrecht aan het ambachtelijk slagersvak met haar geweldige produkten.
  Vind dat net zoiets als 'vleesetende vegetariër' of 'celibataire nymfoname'...:)

 • koeboertje

  Ik wil die plantaardige kip wel eens zien als hij nog niet geslacht is?

 • joopi

  Het is vooral ontzettend duur voedsel in de winkel, maar dat het een prestatie is dat is zeker waar.


 • joopi

  <a href='http://goedgezond.info/2014/10/wat-je-niet-wil-weten-vegetarische-burgers/'>http://goedgezond.info/2014/10/wat-je-niet-wil-weten-vegetarische-burgers/</a>

 • DJ-D

  Krijgt er ook haaruitval van zo te zien. 

 • DJ-D

  Jaap wil graag goedkope soya voor zijn burgertjes. En daar moet marianne voor zorgen, door af te geven op de bio-industrie. Of kun je zeggen als het soyaschroot niet werd opgevoerd. Dan is zo'n burger helemaal niet te betalen.....
   

 • Momfer

  Kwakzalver dat is het, verkoopt gebakken lucht. Heeft niets met een slagerij of vlees te maken. noem het plantprakkerij of zo.

 • kuiken007


  lekker een sojaboon met paneermeel er omheen!!!!

 • farmer135

  toch blijft het surrogaat , hoe je het ook  wend of keert

 • Jan Veltkamp


  De meeste tot best uitgeroepn ondernemers redden het niet en zijn binnen 5 jaar failiet. Nu heeft Jaap wel politieke steun en dus ook veel belasting geld om er tegenaan te gooien. Als je dat onder ondernemerschap verstaat dan is hij een goede. Velen van u zullen zeggen dat dat er niks mee te maken heeft. Maar hier in de buurt is de dochter van kasteeleigenaar getrouwd met zoon van ex-minister. Je wilt niet weten hoe florisant dat kasteel er nu opeens bij staat. Ik mag er ook graag wandelen daar niet van. Wat ik bedoel is dat Jaap ook de beschikking heeft over anders onbereikbare potjes. Dicht bij het vuur warmt het best.

 • Jan van het Zand

  Sektarische politiek.....

  Het is commercieel gezien wel een huzarenstukje. Dat moet je hem wel nageven. Maar de toekomst zal moeten uitwijzen of het wel gezond is voor de mens. Maar ja, dat heb je met alle eten en drinken. Dat weet je nooit vantevoren. Dat moet blijken.

 • mbm

  Jaap is met Marianne getrouwd en dat is voor mij reden om nooit van mijn leven ook maar 1 cent aan zijn nep-produkten uit te gevem. Nep-vlees... gemaakt van... Eh, tja daar weten we niets van af, he Jaap? Wat een farce. Maar goed, in dit hippe verkooppraatje trappen genoeg mensen. en daar gaat het om, geld verdienen! In dit land is de waarheid niet van belang, het is wat je mensen DOET geloven. Alle journalisten lullen elkaar na met het praatje dat vlees slecht is, en dus zullen de soja burgers van Jaap wel goed zijn, toch? Zelfs in het kerkblad werd gesteld dat we minder vlees moeten eten. Voor mij reden om dan maar eens te stoppen met het jaarlijkse kerke-lam.

 • joohoo


  Zolang het woord slager er in zit blijf ik denken dat er toch echt vlees in zit.

 • evanderpasch1


  toch kunnen de veehouders/slagerijen goedkoper van soya echt vlees maken, alleen wie is er nu gek jaap of sommige consumenten?

 • Frans-Jan

  Gefeliciteerd!

 • koestal

  het was hazepeper

 • koestal

  hent is vis nog vlees

 • teunisvdz


  Geen vegaburgers zonder dierlijkemest........

 • PetervanKempen


  Mensen die met de goede naam van anderen, hier slagers,  iets verkopen heten bij mij charlatan. Als men dan ook nog roept dat men de consumptie van dieren wil tegengaan door het vlees ervan  ten koste van het milieu in de derde werld na te maken dan ben je ook nog een hypociet. Maar goed de negatieve uitstraling van een kapitalist die bij links leeft gel verdienen over de rug van anderen, daar voldoet die Jaap van Marianne helemaal aan. Nu nog een streepjesbroek en bolknak in de smurf voor de foto, dan is ie de uitbuitende ondernemer van groen links uit de jaren 70. gefeliciteerd met die status , Jaap!

 • piethermus1

  Definieer de smaak van vlees eens, anders dan de toevoegingen van zout en plantaardige kruiden. Vlees zelf heeft weinig smaak. Het gaat om de bite en de structuur. Oh ja... enne... ik ben ook een gewone vleeseter, maar weet wel dat vlees alleen eigenlijk vrij smakeloos is.

 • PetervanKempen


  Goed vlees heeft smaak , typisch per koe, en per oorsprong , voedsel ga maar door. Niet iedereen weet dit nog te proeven.

  Goed gerijpt bedoel ik , beetje zoetig met dan die gele vetrand en de smaak ervan bij bakken.........niet die productie zooi.

 • W Geverink

  Klopt Peter van Kempen. Er zit een wereld van verschil tussen gebakken dunne strippen van een met mais gevoerde Holstein en een 2 cm dikke mooie gemarbelde steak van een echte met gras en hooi gevoerde Angus bijvoorbeeld die klaargemaakt is op de grill. 

 • PetervanKempen


  @ geverink 't Water loopt me in de mond.

  Maar goed , Jaap blijft het proberen . Mission impossible ,dus.

 • W Geverink

  Varkenshouders eten ook niet alleen varkensvlees Peter. Jaap tracteert zichzelf ook vast wel op een kroket of frikandel (als Marianneke uit het zicht is). Als dat mens thuis net zo zeurt als waneer ze in de schijnwerpers staat dan heeft Jaap die delicatessen ook wel dubbel en dwars verdiend. En bij de weg. De steaks voor vanavond liggen te ontdooien in de koelkast.

 • aqwzsx12

  héél knap: ik eet spinazie gemengd soja prut en ...het smaakt naar kip!

  bah: mensen zijn carnivoren punt uit.

  iedere vegetarier die ik ken heeft grijs veel, kan niet lachen en is een zage piet!

 • PetervanKempen


  Marianne en jaap hebben de biologie les over gebitten en waarom die zo zijn overgeslagen. Paste niet in hun geloof of beter gezegd, dogma.

  Gebit van mensen is dat van Omnivoor, dat betekent Alles eter. Alles is zowel vlees als vis , zowel ei als meel zowel fruit als groente.

  Alleen een component  hiervan eten met zo een gebit en organisme en de debiliteit treedt snel in wegens gebrek aan vitale stoffen, ga je door, dan komt de dood komt je snel verlossen.

  Marianne en co besodemieteren de kluit door allerlei substituten te slikken, toch merk ik wel dat ze steeds verder van de realiteit weg komt te staan dus die pillen die helpen niet helemaal. Vandaar haar geblaat en inhoudsloos gezever.

 • Fendtfan

  Jaap is een ondernemer die zijn hele leven al heel innovatief is. was een van de eerste biologische akkerbouwers. heeft zelf ook veel mechanisatie en teelttechnieken ontworpen. Dat hij nu geen jager meer is en met Marianne Thiemen getrouwd, is een tweede. Jullie produceren allemaal teveel tegen kostprijs of vaak eronder. vaak ook op het randje van de wetgeving van wat mag.
  Dan ben je in mijn ogen gewoon een goede ondernemer als je met een nieuwe ontwikkeling een goede boterham kan verdienen. en je kunt wel roepen van: soja dit en soja dat, maar dat zit ook in jullie diervoer. En de mens wil zelf dat het smaakt naar iets herkenbaars.
  Vegetarische kip verkoopt nou eenmaal beter als dat je het vegetarische nepvleeslap noemt.
  Petje af hoor Jaap.
  iedere ondernemer vecht voor zijn eigen bestaan. maar de meest innovatieve houdt het het langst vol.

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.