Home

Nieuws 5 reacties

ABN Amro hamert op belang innovatie

Amsterdam – De agrarische sector in Nederland moet blijven innoveren om haar sterke positie te behouden. Schaalvergroting zal zich voortzetten en spelers in de landbouwketen bundelen toenemend hun krachten.

Dat zegt Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN Amro in een toelichting bij haar Visie op Sectoren, waarin het onder meer voorspelt dat de varkensvleesconsumptie weer groeit.

"Naast de kwaliteit en gezondheid van producten wordt de wijze van produceren en de mens achter het product belangrijker", aldus Berntsen. "Er is ruimte voor producten met een verhaal. Daarvoor zullen steeds meer ondernemers gaan participeren in meer of minder gesloten ketens. We gaan van sectordenken naar ketendenken."

In de Visie op Sectoren schrijft ABN Amro dat na jarenlange krimp de varkensvleesconsumptie in de EU licht zal toenemen. Dat komt door economisch herstel. Op de lange termijn blijft de consumptie dalen. ABN Amro verwacht dat de tweedeling scherper wordt, met enerzijds bedrijven die samenwerking in de keten zoeken en anderzijds bedrijven die gericht zijn op kostprijs.

Voor de kippenvleesmarkt voorziet ABN Amro druk op de aanvoer bij slachterijen. De druk ontstaat de opschaling van het 'Kip voor Morgen-concept' tot 10 procent van de totale productie. Omdat ook in Duitsland straks minder kippen per vierkante meter mogen worden gehouden, zal ook hier druk ontstaan.

Nederland mag volgens de rapporteurs internationaal qua kostprijs niet achterop raken, maar wordt in de schaalvergroting geremd door de pluimveerechten. Hierdoor zal de blik in toenemende mate komen te liggen op efficiëntie in de keten en het beter verwaarden van producten met vleesconcepten. In de eierketen voorziet ABN Amro in het tweede deel van het jaar prijsdruk omdat er veel leghennen zijn. ABN Amro denkt dat de melkprijs in 2015 nog onder druk zal blijven, maar dat de zwakkere euro wel de export bevordert. Net als voor de akkerbouw geldt dat de markt veel beweeglijker geworden is. Financiële buffers zijn belangrijk.

Laatste reacties

 • koestal

  Dat is in Nederland trekken aan een dood paard ,als je een nieuwe stal wilt bouwen of uitbreiden ben je  tenminste 5 jaar bezig om dat te realiseren !!

 • pinkeltje


  Zet de deur maar open, dan hoeft Pierre die niet meer in te trappen.

 • varkenshouder1


  Wij innoveren om bedrijven systemen te laten maken die ze verkopen in het buitenland, betaald door de NL sector, en daarna wordt je van de markt geconcurreerd. Dat is wat gaande is in de varkenssector. Niet meer en niet minder en zelfs ABN ziet dit niet.??

 • Jan Cees Bron

  Koestal, hoor ik helaas inderdaad vaak ja, eindeloze procedures...

 • abtje


  Koestal, en dan tellen alleen degene mee waar het daadwerkelijk vergunt wordt. Iemand die na tien jaar bijvoorbeeld het bijltje erbij neergooit, tellen ze al niet mee.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.