Home

Nieuws 56 reacties

Wolf terug in Nederland

Noord-Sleen - De wolf is terug in Nederland. Zaterdag is een exemplaar gezien en gefotografeerd langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen (Dr.).

Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland spreekt van een 'historische dag' omdat het zeker 150 jaar geleden is dat het dier voor het laatst in het wild in ons land was.

Op internet gaat de foto rond en hij twijfelt niet aan de echtheid. Dat komt doordat het dier dezer dagen ook net over de grens in Duitsland was gespot. "Dit is de eerste in ons land met goed bewijs'', aldus de wolvendeskundige.

De provincie Drenthe liet weten blij te zijn met de komst van het dier. "De wolf is een beschermd dier en is welkom in Drenthe. We houden zo goed mogelijk in de gaten waar het dier zich bevindt, omdat dit de eerste wolf sinds twee eeuwen is die in Nederland rondloopt'', aldus de provincie.

Het beeld tot nu toe is dat het geen schuwe wolf is. "Hij slentert langs wegen is waarschijnlijk op zoek naar een bosrijke omgeving. Het dier trekt hierbij over grote afstanden naar nieuwe leefgebieden'', stelt de provincie Drenthe.

Enkele jaren terug was waarschijnlijk ook een wolf gesignaleerd in Duiven (Gld.). Maar beeldmateriaal was te vaag en dus hield men het erop dat het toen voor 95 procent zeker was dat het om een wolf ging. Een dode wolf die in 2013 in Luttelgeest was aangetroffen, bleek daar te zijn neergelegd.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars.

Linnartz noemt de terugkeer 'heugelijk nieuws'. Het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, waarin hij zit, is opgericht om Nederland voor te bereiden op de komst van wolven naar ons land.

"Of mensen bang moeten zijn als ze er een zien? Ik zeg altijd spring een gat in de lucht en maak een foto. Maar het blijft een wild dier, dus kom niet te dicht in de buurt. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt, kan hij aanvallen om zichzelf te redden. Maar omdat hij in de loop der eeuwen heeft geleerd om mensen te mijden zal hij meestal proberen te vluchten'', vertelt Linnartz.

 

In Heeze (N.-Br.) werd in 1897 voor het laatst een wolf in Nederland gezien. Het dier was in de eeuwen daarvoor met grote voortvarendheid in heel Europa bejaagd, deels omdat de wolf vee van boeren roofde en deels uit angst, omdat de dieren mensen zouden aanvallen en opeten. Dat laatste is volgens wolvendeskundigen een fabel: wolven zijn banger voor mensen dan omgekeerd.

Een wolf leeft in een roedel. In hun tweede levensjaar gaan jonge wolven zwerven, op zoek naar een plek en een partner om een eigen roedel te stichten.

Nadat alle Europese landen in 1982 in het Zwitserse Bern de wolf tot beschermde diersoort hadden verklaard, is het dier bezig aan een opmars. In 2011 bleek bij waarnemingen in Duitsland dat daar al elf roedels leefden. Maar ook in Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje komen weer wolven voor.

"Veel mensen die bang zijn voor wolven, maken tijdens hun vakantie wandelingen dwars door wolvengebied, maar de dieren zorgen er wel voor dat niemand ze ziet'', aldus Linnartz. Wanneer een wolf in het nauw gedreven wordt kan hij aanvallen om zichzelf te redden, maar om risico's te vermijden zal hij meestal proberen te vluchten voor mensen.

Geschikte leefgebieden voor wolven in Nederland zijn gebieden waar ook zwijnen en reeën voorkomen. Dat Nederland te dichtbevolkt is voor de wolf, is volgens Linnartz onzin, aangezien de dieren in Oost-Europa aan stadsranden voorkomen. ANP

Laatste reacties

 • LUCTOR

  Hou mijn hart vast wat dit dier voor ellende gaat veroorzaken. Had vorig jaar op onverklaarbare wijze in de nacht een heel koppel zoogkoeien met kalveren helemaal in de stres zagen geen afrasteringen meer was geen houden aan heb vossen de schuld gegeven die zijn hier talrijk maar woon hemelsbreed 35km van de plaats waar deze wolf is gespot.

 • ohzo

  Wat een naief stukje. Lees er agrarheute maar eens op na. Krijgt men een werkelijk beeld.

 • Mels

  Waarom is Boerderij zo naief om dit soort proleten een klankbord te geven en lezen we niks van wat in Agrarheute staat. De oren hangen de groene linkse kant op ondertussen lijkt het wel.....

 • Tuig

  Deze wolf is niet bang voor mensen,
  Als het de zelfde is die in Duitsland
  is gespot, niet ergens ontsnapt?

 • zon

  Een slecht ziende jager op pad sturen en zeggen dat hij dacht dat het een haas was.

 • nicolien

  Hierbij een artikel uit Duitsland.
  Nu al loopt de eerste wolf in een woonomgeving.

  Niedersachsen: Wolf darf getötet werden

  Wolfsexperten schlagen nun Alarm: Ein Wolf streunt durch Oldenburger Wohngebiete. Handyaufnahmen von Zeugen gaben den eindeutigen Hinweis. Nun reagiert das Ministerium und gibt den Wolf zum Abschuss frei.

 • ikkethuis

  en ondertussen proberen we de lammetjes groot te brengen in deze dierentuin.

 • husky

  vangen en in de oostvaardersplassen pleuren dan is daar de kringloop tenminste ook rond

 • bartele69

  Bij ons ln mecklenvorpommern zijn ze ook net weer een paar schapen gerissen paar km bij ons vandaan


 • T@deler

  Nederlandse ezels beschermen wolven en in Duitsland moeten ezels de schapen beschermen.

  In Nedersaksen heeft een schapenboer drie ezels aangeschaft en die lopen nu bij zijn 200 schapen.
  Ezels vluchten niet en verjagen honden en wolven met hoefslagen en een angstaanjagend geschreeuw.
  Schapen en ezels wennen snel aan elkaar en de schapen rennen niet weg bij gevaar aldus de schapenboer.
  In Saksen-Anhalt zijn ook al ezels aangeschaft.

 • jan67

  nou laten we de beer er ook maar bij halen hier in nl is ja toch alles welkom!!!

 • J@gertje

  tuig schreef # 4
  Deze wolf is niet bang voor mensen,
  Als het de zelfde is die in Duitsland
  is gespot, niet ergens ontsnapt?

  Ik hou het er op dat deze wolf (en misschien nog wel meer) uitgezet is door een paar rasechte idioten en het zou mij niet verbazen dat deze wolf nog gezendert is ook.
  Die Leo Linnartz hangt een mooi kul verhaal op want die wolf moest er, hoe dan ook, toch komen.
  Of het gros van de Nederlanders over tien jaar nog zo blij is met de komst van de wolf zal de tijd ons leren.
  Wolven vallen wel degelijk mensen aan, daar zijn genoeg bewijzen voor geleverd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wolf_attacks

 • Mels

  De wolf hoeft maar op te duiken bij een school en het is afgelopen met de pro wolf malloten. Liefst nog bij een kleuterschool ook. Op FB raast het van de idioten die halleluja roepen en geen schapen,kippen,kalveren in de wei hebben. Lekker makkelijk vanuit je betonnnen volgebouwde vinexwijk. Ik begrijp daar geen snars van. 17000000 mensen op een land waarvan de naam niet eens in de kaart past zo klein is het maar wel zogenaamd ruimte voor de wolf

 • J@gertje

  Mels, Nederland wordt zo onderhand gehersenspoeld door een stel idioten.

 • hstroek

  Er kwamen wilde zwijnen voor de dag en de jagers kregen de schuld.
  Er kwamen moeflons voor de dag en de jagers kregen de schuld.
  Er komt ern wolf voor de dag en nu zijn de jagers gelukkig niet verdacht.
  Zouden er ook geen andere belanghebbende verantwoordelijk zijn voor de zwijnen en de moeflons.
  Net de wolf in het nieuws gezien. Als die spontaan en wild hier gekomen is dan moet de Kerstman ook bestaan.

 • agratax2

  Wolf in Sleen die langs de weg slentert als een schoothondje, kan alleen maar gewend zijn aan een verwend leventje. De Dierentuin is vlak bij Sleen en heeft financiele problemen. Dit dier heeft het heft in eigen hand genomen en is onderweg richting de rijk gedekte tafel in onze sociale maatschappij en hij zal zich niet afbeulen met jacht. In de burger wereld is zat te vreten bij de voedselloketten. Denk aan onze hobby dieren, onze groene/grijze containers en dan speciaal achter restaurants en patat kramen. De wolf zal echt niet harder werken voor zijn levensonderhoud dan onze hond en de Randstad Vossen, die de duinen achter zich laten en in Amsterdam en Den Haag dineren bij de exclusieve restaurants.

 • ddk

  Straks heeft eindelijk de vos een natuurlijke vijand
  En wordt die populatie ook gereguleerd
  Dat was wat een Staatsbosbeheer medewerker me vertelde
  En hij keek nog serieus ook
  Wat een hufter

 • h.j

  mischien lust hij wel muisen

 • J@gertje

  Moet je ze eerst wel een rood kapje opzetten.

 • J@gertje

  Zou Trijnie trouwens al een rood kapje hebben aangeschaft?

 • blauwekei

  de vos in het land.Advies:koeien en jongvee niet meer weiden.;De vos veroorzaakt alleen maar bittere ellende.

 • juur

  De mensen die natuur verheerlijken moeten hier ook dieren in hebben.

 • PetervanKempen

  @jagertje kan wel eens gelijk hebben. Een duitse wolf expert gaf aan, dat deze wolf zich niet natuurlijk gedraagt door langs een drukke weg te slenteren. Zeer duidelijk aan mensen gewend zegt de man, er zijn in duitsland verschillende mensen die Wolven houden uit apenliefde voor dat beest, (restje WO2?)en daar ontsnappen er ook geregeld. Dat de wolvenhysterici nu weer in stelling gaan met hun apenliefde voor dit beest geeft aan hoe brutaal deze mensen zijn, na ons weken lang te hebben voorgehouden dat de poolse nepwolf (met kogelgaten erin) toch echt heel erg waar, daarheen kon lopen. Wat een ezels, oh nee, want die jagen wolven weg, zoals elders te lezen viel. Genoeg te bloggen weer, nu, tot nu deze 'slome wolf' plat gereden wordt door een iets tever uitwijkende auto. Tsja, het is een katten dood, rondstruinende tamme lieverds die onder de auto komen, nu wordt het ook een wolvendood, in ons landje zonder rasters langs de wegen. (Rasters om eigen inheems wild te beschermen zijn te duur voor de linkse Thiemetjes uit de stad.)... Vandaar dat hier alle zeldzame dieren , ondanks het nagestreefd links jachtverbod, snel een roadpancake worden. Leve dierliefhebbend , zeer overvol overspannen Nederland.

 • aqwzsx12

  hoeveel is dit beest waard PlAT of rechtopstaand...?

  en ja de hele europese unie wordt gehersenspoeld door dit groen rode bastion en wij struinen daar (nog) niet op af met de botte bijl.
  Komt nog!

  Op roep aan jagers: zet je bril scheef, en ga op ko-wolf- nijnen jacht.

 • rieuwersveld

  Dit is helemaal geen wilde wolf. Nu blijkt dat er een familie in de buurt zo'n soort hond heeft.

 • joannes

  Drente zit om toerisme verlegen! Zo net voor de Pasen is dit een prima opzetje voor de ¨Fiets tochten¨ !

 • ed12345

  Provincie Drente is blij met terugkeer van de wolf:
  Ik had ze daar in het noorden met meer verstand ingeschat

 • W Geverink

  Klopt Ed Een coyote zie ik regelmatig. Ook langs de kant van de weg. Wolven zie je zo goed als nooit en al helemaal niet scharrelend langs de kant van de weg!

 • veldzicht

  Een lintje voor de jager die eerste wolf afschiet.

 • J@gertje

  @veldzicht, wat heeft een jager aan een lintje als hij daar voor de rest van zijn leven zijn jachtakte verliest.
  Ook dit moet eerst weer gierend uit de hand gaan lopen, totdat mevr. Janssen van 3 hoog 5 achter met haar poedeltje tijdens een boswandeling wordt aangevallen want dan zijn de rapen gaar.
  'Veel mensen die bang zijn voor wolven, maken tijdens hun vakantie wandelingen dwars door wolvengebied, maar de dieren zorgen er wel voor dat niemand ze ziet'', aldus Linnartz.
  Helaas, eerste de beste wolf die hier gesignaleerd wordt bijt zowel in Duitsland als in Drente schapen dood en loopt gewoon bij een boerderij door de tuin en langs de openbare weg.
  Het zal nog wel even duren maar het gaat fout aflopen, en die Leo Linnartz is voor mij een dwaas.

 • Broes

  En de boeren Zon en Veldzicht zetten anderen aan tot wetsovertreding. 'Wie hef ons iegen regels.'
  Daar gaat ons goede image.

 • J@gertje

  Broes, je hebt het over ons goede image.
  Ben jij ook al een boer dan?

 • Mels

  @jagertje. Dat het gierend uit de hand loopt is,hoe beroerd ook,te wensen. Dan is het in een klap over. Je moet er niet aan denken wat er zou kunnen misgaan maar hoop dat het blijft bij die mevrouw die alleen nog een hondenriem mee naar huis hoeft te nemen. Hier in mooi Alberta gebeurt het tegen de Rockies aan dat de cougars de honden die rond schemer aangelijnd op de veranda liggen ophalen. Kom je thuis. Voerbak leeg hond weg riem over.

 • DJ-D

  Zoals Rutte hoopt dat jihadisten omkomen in syrie of Irak. Hoop ik dat die wolf omkomt. 150 jaar geleden had 90% nog boerenverstand hier.

 • J@gertje

  @greetjeduitman1, Mensen met boerenverstand worden tegenwoordig afgeschilderd als subsidiebeluste jankerts.
  Onderstaand link toont nogmaals aan dat de enige die hier fabels verteld Leo Linnartz is.
  https://www.youtube.com/watch?v=hmjmQbVgSmM

 • gjcamps

  Misschien is het een aaibare wolf in schaapskleren? Ik hoop dat hij ganzen of muizen lust, hebben we ook genoeg van.

 • PetervanKempen

  @ Broes: We hoeven helemaal niets te overtreden! Een wel /niet uitgezette wolf die een wandelende familie met keffertje aanvalt, en we zijn van die flauwekul af.
  Als straks wolven hondsdolheid krijgen, vossen ziekten rondbrengen bij de vuilnisbak, roekenkolonies mensen uit de slaap houden, duiven hun was onderschijten, meeuwen hun picknic verstoren, als er geen enkele vorm van jacht en beheer meer is, zoals groen en links het wil, met lijpo Graus aan de rechter flank: Dan ga ik heeeel veel geld vragen om burgers te 'helpen' bij fauna overlast via afschot en schade bestrijding. Zij mogen net als boeren dan zelf via de paarse krokodil overheid in zeer moeilijke en traag lopende procedures vragen om een ontheffing , BOA's betalen als toezicht houders, streek afgezet door de politie, tot het 'stoute' dier in kwestie is 'geneutraliseerd ' en via arts van de DB ( betaling uiteraard!) het tijdelijke voor het eeuwige mag verwisselen. Ik weet alleen niet of ik dan wel tijd heb voor die ongein want mijn jachtveld in Duitsland lokt! Goed, goedkoop eten, gastvrije mensen, wild zoveel als ik maar wil bejagen, voor zwijnen mag ik gratis , en krijg (scharrel)karbonades mee voor 6 euro per kilo. In dit ontspoord landje heb ik straks als jager niets meer te zoeken, alleen boeren waar ik jaag zal ik helpen. (Daar doe ik wel de papier/computer zooi voor) We maken van schade bestrijding een jacht dag, waar we veel plezier (jacht) aan beleven. Zo een tamme wolf wil ik dus niet eens schieten!

 • zon

  #31,
  Die zogenaamde correctheid waar we ons aan moeten houden,zegt mij niet zo veel meer.
  Wij boeren worden behandeld als vuil,ik zie niet in waarom wij altijd braaf moeten zijn en ondanks dat toch altijd weer de kop van jut zijn.

 • juur

  Wie gaat dat dier voer geven. Opsluiten in dierenpark Emmen. Weer een attractie.

 • veldzicht

  Of die wolf vangen en loslaten in het vondelpark,als die dieractivisten het na een tijdje nog zo mooi vinden kunnen we verder praten. Als je er zelf geen last van hebt is het allemaal zo makkelijk kletsen.

 • ed12345

  Jagertje hoe veel gelijk je hebt kun je lezen in het boek
  Aanloop van Rien Poortvliet van blz42 totblz 66
  Geverink cayoti's hebben we hier ook voldoende .die zijn de laatste zeg maar 15a 20 jaar groter geworden Ik denk gemegd met de wolf .35 jaar terug kwamen wolven hier alleen s'winters als ze de Ottawa rivier over konden nu zitten ze hier in zulke grote groepen het hele jaar ,Het is niet de grote Timberwolf maar een kleiner neefje Het zal bij jullie wel net zijn als hier de cayoti is een veel grotere bangerik dan de wolf maar ze hebben een paar jaar terug toch een jonge vrouw die aan het hardlopen was total verscheurt

 • ed12345

  Correctie: het moet zijn :Nu zitten ze hier in NIET zulke grote groepen het hele jaar

 • pinkeltje

  Die meneer Linnartz - dé wolvendeskundige van Nederland - had ook al zo'n verstandig verhaal bij de wolf uit Luttelgeest. Wist wel bijna zeker dat het beest daar op eigen kracht was aan komen lopen. Een heel deskundig verhaal over de maaginhoud en hoe ver een wolf wel per dag kon lopen. En blij dat de man was met zijn dode wolf.

 • Marco22

  Wat mij ook opvalt dat zo ook de wolvendeskundoloog Linnartz gister bij vroegevogels nog na dat zijn item afgelopen was en na een muzikaal intermezzo. Nog speciaal weer nog wat aan het zijn verhaal wil toevoegen (komt ie) wolven GEEN schapen aanvallen dat waren loslopende honden geweest. Want wolven had ree en herten op het menu staan.
  Dus wolf loopt 50Km per dag, een bere honger, shit, geen ree te bekennen wel tientallen schapen in een wei. En dan zegt wolvenlover Linnartz 'dan laat de wolf die schapen met rust' koekoek Linnartz.
  Vanmorgen op radio1 een bericht in England wordt de Lynx weer uitgezet om de populatie van herten te kortwieken. Weer het zelfde verhaal Lynx at geen schapen of runderen!!
  Allemaal geweldige dierenvrienden die herintroductie van deze roofdieren aanmoedigen. En die schapen dan dierenvrienden, of zijn jullie dan ff minder dierenvriend?
  'Nou dat zijn dieren van boeren en die gaan het om het geld en trouwens die schapen gingen toch al na de slager'
  Zo rollen de zogenaamde dierenvrienden Tssss.

 • W Geverink

  Het is alweer een heel aantal jaren geleden dat onze buurvrouw op haar wandeling werd belaagd door een hele grote coyote. Haar honden bleven tussen haar en het beest en als die niet mee waren was het niet goed gegaan. Enkele dagen later hoorde een andere buur zijn zoontje schreeuwen in het veld. Het kind werd gecirkeld door dezelfde grote coyote. Hij kon het beest afschieten voordat het aanviel. Ik weet wij hier ook wolven hebben omdat ik de sporen heb gezien in de verse sneeuw op meters van de voordeur. Een normale wolf laat zich niet zien (maar soms wel horen).

 • W Geverink

  Nu Nederland bij de landen hoord waar de wolf voor komt is het tijd om het volk voor te lichten over wat te doen als je plots oog in oog komt te staan met de wolf. Info en lesmateriaal over what to do when you encounter a wolf is volop beschikbaar.

 • Bert1234

  Toch jammer dat boeren alleen maar aan hun eigen geld denken...Gelijk maar weer afschieten die wolf want een normaal hek kopen kost ons teveel.. zo jammer

 • DJ-D

  Ja Bert1234 de dieren in de oostvaarders plassen zitten op de veiligste plek in Nederland op dit moment.

 • PetervanKempen

  @Greetje: 1-0 voor jou!

 • polsbroek

  b Bert1234 een hek van 18km zeker.Wat ben je toch simpel of ben je nou zo dom.

 • PetervanKempen

  Vandaag in het nieuws: de wolf liep nu keurig over een fietspad in Groningen. Heeft ook verkeersdiploma gehaald al , Hij kon nu van 5 meter afstand gefotografeerd worden. Een stukje ooerwild van jewelste. Er was wel een beleidsambtenaar die hem nu wilde vangen en chippen om te onderzoeken wat er mis was. Tsja wat er mis was..Waarschijnlijk heeft ie zoveel chips verzameld van halve zolen die wolf liefhebber zijn dat ie door de GPS straling langzaam ga ga wordt. tragisch hoor en dat in een 'beschaafd' land. Blijkbaar dan zonder gezond verstand want dit beest is gewoon NIET WILD, of Hardstikke ga ga en dus ziek en kansloos, als de natuur nu eens zijn gang mag gaan. Hij loopt nu richting lenie t hart dus dan weet je het wel..

 • ed12345

  Geverink de man die de cayoti afschoot voor hij zijn zoon kon aan vallen ,deed vanzelf het enige juiste ,maar in NL heft niet iedereen een geweer en als je die wel zou hebben en hem toch afschiet kan het wel gebeuren dat hij dan toch heel wat uit te leggen krijgt Maar ik heb van mijn vrouw het gezegde geleerd :It is not so important how is right it is more important to be left
  Wat die voorlichting aangaat natuurlijk nuttig maar dieren zijn net zo verschillend in karakter als wij mensen ,de een durft bijna alles de ander vind het al gauw te link

 • W Geverink

  Als we hier in canada mee zouden kunnen rijden met een wolf en het dier dan ook nog onverstoorbaar zijn eigen weg blijft vervolgen dan is er gewoon iets flink niet in de haak. De nederlandse wolf heeft helemaal geen angst en plaatst zichzelf elke dag in de kijker. De nederlandse wolven experts vinden het allemaal geweldig maardat is voor een wolf absoluut geen normaal gedrag.

 • Klomp

  Dit is geen wilde wolf, wolven leven in roedels en als ze alleen zijn, zijn ze uit de roedel gegooid en op zoek naar andere wolven waar ze zich bij aan kunnen sluiten. Maar dan zijn ze echt niet zo goed doorvoed en brutaal als deze. maar eerder hongerig, vermagerd en schuw. Deze gedraagt zich als een hondje dat altijd bij mensen is geweest. Zal wel ergens ontsnapt zijn of losgelaten door een stel idioten.

 • Broes

  Er zijn blijkbaar meer wolvenkenners in Nederland dan wolven.

 • J@gertje

  En er zijn ook mensen die zich voor boer uitgeven en slechts bloempot vol grond bezitten. 

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.