Home

Nieuws 2 reacties

'Wacht niet te lang met invullen gecombineerde opgave'

Den Haag - Wacht niet tot 14 mei met het invullen van de gecombineerde opgave, want dan kunnen er wel eens problemen ontstaan.

Die oproep doet staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tijdens een debat in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Bart de Liefde uitte zijn zorgen over de uitvoering van het nieuwe Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Hij is bezorgd of RVO.nl wel klaar is om alle vragen van boeren op tijd te beantwoorden om hiermee te voorkomen dat boeren boetes oplopen omdat ze hun opgave te laat indienen.

"Het zal ongetwijfeld niet altijd overal gelijk goed gaan. Voor de implementatie van het nieuwe GLB moet veel gebeuren. RVO.nl doet er alles aan om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar we moeten het met elkaar doen.  Boeren hebben hier ook hun verantwoordelijkheid in", vindt Dijksma. Ze geeft als voorbeeld dat boeren vorig jaar al gevraagd zijn om de Kamer van Koophandel-gegevens juist te registreren. "Nog steeds zijn er vijfduizend boeren die dit niet gedaan hebben", zegt Dijksma. Ook op de oproep aan 60.000 boeren via hun adviseurs om de perceelsregistratie te controleren hebben slechts vijfduizend boeren gehoor gegeven. Dijksma zegt dat het systeem voor de gecombineerde opgave enkele duizenden gebruikers tegelijk kan verwerken. "Maar als iedereen wacht tot 14 mei, dan kun je er vanuit gaan dat het niet goed gaat", aldus Dijksma.

Dijksma benadrukt dat een nieuw GLB ertoe leidt dat boeren opnieuw moeten nadenken over hoe ze invulling gaan geven aan de regels. "Het is er niet altijd makkelijker op geworden", aldus Dijksma.

Laatste reacties

  • agpros

    Laat RVO dan eerst eens duidelijk maken hoe het gaat met de overgang van toeslagrechten naar betalingsrechten. Uit de tekst op hun site kun je lezen dat toeslagrechten die je 'over' hebt straks over de resterende grond worden uitgesmeerd als betalingsrechten. Als je daar over navraag doet, is het antwoord: Klopt. Een ander die ook navraagt krijgt als antwoord: ...maar niet een op een!

  • schoenmakers1

    de overheid mag als enige de spelregels tijdens het spel veranderen en zich aan regels houden is niet aan de overheid besteed

Of registreer je om te kunnen reageren.