Home

Nieuws

WTO-plan voor snijden in importtarieven

Genève – WTO-lidstaten kijken naar een voorstel waarbij ontwikkelde landen importtarieven in zes jaar terugbrengen met gemiddeld 54 procent.

Daarbij zou een minimale verlaging van 20 procent per tarieflijn gelden. Ontwikkelingslanden krijgen elf jaar voor eenzelfde gemiddelde verlaging, met een minimale verlaging per tarieflijn van 15 procent.
Het plan is opgesteld door Paraguay en moet leiden tot vereenvoudigde onderhandelingen richting een nieuw wereldhandelsverdrag. De zoektocht naar een wereldhandelsverdrag heet de Doha-ronde en ging al in 2001 van start. Doel was toen de onderhandelingen binnen acht jaar af te ronden maar deze strandden steeds op het landbouwdossier.
Hoewel Paraguay nauwelijks tot de meer invloedrijke landen binnen de 160 lidstaten tellende verdragsorganisatie hoort, kan het plan grote invloed hebben. Een serie landen, maar vooralsnog niet de grote spelers, ondersteunen het plan. Het plan signaleert samen met een eerder plan van Argentinië in elk geval dat lidstaten weer actief nadenken over een oplossing voor het heikele landbouwdossier.
Eerder zei directeur-generaal Roberto Azevêdo van de WTO dat zonder nieuwe plannen de Doha-ronde dood bloedt. Daarmee zou de rol van de WTO als scherprechter van faire, open handel ook worden uitgehold. De Braziliaan maakt zich zorgen over de wirwar aan bilaterale en regionale handelsverdragen.
De 54-procent-afspraak werd al eerder voorgesteld in 2008 en toen ondersteunt door de meeste landen. In het Paraguay-plan is echter meer ruimte voor landen bepaalde "gevoelige" producten toch in belangrijke mate te blijven beschermen. 5 procent van de tarieflijnen worden volgens het plan vrijgesteld van bovengenoemde afspraken.
Voor deze meest gevoelige producten, in Europa bijvoorbeeld suiker, zouden tarieven maar met 10 procent omlaag hoeven. Bij ontwikkelingslanden geldt dat ze een dergelijke, beperkte verlaging mogen toepassen voor 12 procent van de tarieflijnen. Volgens het voorstel zouden importquota voor producten waar buiten het quotum tarieven gelden van 100 procent of meer, moeten worden vergroot.

Of registreer je om te kunnen reageren.