Home

Nieuws

Voedselprijzen op zuivel na omlaag

Rome – Wereldwijd zijn voedselprijzen in februari gemiddeld 1 procent gedaald ten opzichte van januari maar zuivel was een belangrijke uitzondering.

Volgens de FAO Voedselprijsindex daalde de prijs van zuivel met 4,6 procent. Het betreft volgens de FAO een tijdelijk effect. Elders daalden prijzen voor granen, suiker en vlees, terwijl de prijs voor plantaardige oliën gelijk bleef.
De prijs van zuivel nam voor het eerst sinds februari vorig jaar weer toe. De meeste beweging was zichtbaar bij vollemelkpoeder, gevolgd door mager melkpoeder en boter. Voor kaas werden nauwelijks hogere prijzen gebeurd. Droogte drukt de zuivelproductie in Nieuw-Zeeland, één van de grootste exporteurs wereldwijd. Ook in Australië is maar beperkt zuivel voor export beschikbaar terwijl in de EU productie is teruggeschroefd om quota niet te overschrijden.
Graan is een spilgewas en voor de index daarom het meest toonaangevend. In februari daalde de graanprijsindex met 3,2 procent ten opzichte van een maand eerder. De maisprijs daalde licht, de prijs van rijst was vrij stabiel maar bij tarwe waren forse prijsdalingen zichtbaar. Dat komt vooral door de combinatie van oogstverwachtingen en ruime voorraden. Angst voor Russische exportbeperkingen wegen blijkbaar op de markt nog niet zwaar.
De suikerprijs daalde bijna 5 procent. In Brazilië is de munteenheid tegenover de dollar gedaald waardoor de export wordt gestimuleerd. Bovendien zijn oogstramingen voor het land naar boven bijgesteld terwijl in India, ook een grote suikerproducent, exportsubsidies zijn ingesteld om op de wereldmarkt marktaandeel te winnen. De suikerprijs kan de komende periode weer wat toenemen omdat de bijmengplicht voor bio-ethanol in Brazilië is vergroot.
De prijs van vlees is 1,4 procent gedaald, vooral omdat rundvlees en schapenvlees minder goed werd betaald. Pluimveevlees bleef evenveel kosten terwijl varkensvlees na 8 maanden van dalingen op de wereldmarkt eindelijk zijn toegenomen. De prijs voor plantaardige oliën bleef nagenoeg gelijk. Er is wat opwaartse druk omdat in Indonesië de subsidie op biodiesel sterk is opgevoerd en in Maleisië door overstromingen de productie van palmolie drukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.