Home

Nieuws 2 reacties

Vijf jaar cel geëist voor paardenvleesfraude

Den Bosch - Tegen vleeshandelaar Willy Selten (45) is dinsdag vijf jaar celstraf geëist voor fraude met paardenvlees.

Volgens de officier van justitie verkocht de vleesgroothandel van Selten in Oss relatief goedkoop paardenvlees als rundvlees. Willy Selten heeft zich daarbij schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, aldus de aanklager.

Voor zover bekend is bij Willy Selten tenminste 336.000 kilo paard verwerkt.

Aan een snackfabrikant in Oss leverde Willy Selten paardenvlees terwijl rundvlees was besteld. En tijdens de inval op het bedrijf van Willy Selten vonden inspecteurs facturen waarop de diersoort werd verhuld, aldus de aanklager. Bovendien maakte Selten voor argwanende klanten verklaringen waarin hij loog dat hij geen paardenvlees verwerkte. ,,Afnemers werden misleid en opgelicht'', aldus officier van justitie Ingeborg Koopmans.

Zij gelooft niet dat Willy Selten slechts een vergissing heeft gemaakt. Ze zegt dat de paarden bewust uit de administratie werden gehouden. ,,Willy Selten zag kans om veel geld te verdienen. De kans diende zich aan en hij is daar bewust ingestapt. De zwarte stroom paardenvlees werd verhuld en dat was de bedoeling.''

Tijdens controles en bedrijfsbezoeken werd het bedrijf netjes opgeruimd om de verwerking van paardenkarkassen te vervullen. ,,Selten was een ware meester in misleiding. Hij misleidde iedereen. Zijn personeel, de toezichthouder en de consument. Het vertrouwen van de consument is op grove wijze geschonden en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie is geschaad.''

In een emotioneel laatste woord herhaalde Willy Selten dinsdag zijn standpunt. Hij benadrukte dat hij in zijn leven misschien een miljoen runderen heeft verwerkt en nog geen duizend paarden. ,,Ik had en heb niks met paardenvlees. Lid van een criminele organisatie? Bron van alle Europese paardenellende? Ik ben helemaal kapotgemaakt. Ik was niet de grote paardenvleeszwendelaar die ze zochten. Ik was wellicht slordig met de administratie, maar niet bewust.''

De rechtbank in Den Bosch doet op 7 april uitspraak.

Curator claimt 11,5 miljoen van Selten

Curator Jaap van der Meer heeft Selten aansprakelijk gesteld voor de schuld van bijna 11,5 miljoen euro die is achtergebleven na het faillissement van zijn bedrijf in Oss. De curator beschuldigt hem van wanbeleid. Hoogstwaarschijnlijk meent hij dat niet is voldaan aan de boekhoudplicht.

Van der Meer wilde de claim dinsdag nog niet toelichten en verwijst naar het volgende faillissementsverslag. In het laatste verslag schreef de curator dat hij met een diepgaand onderzoek bezig was naar de administratieplicht.

Laatste reacties

  • cornelis 22

    Zwaar overdreven, die man heeft toch niet iemand vermoord, is gewoon harde werker . 
    Slachtoffer van domme D66 officier van justitie.

  • info36


    Dit staat niet in verhouding tot de overtreding die begaan is.

     

Of registreer je om te kunnen reageren.